Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Visszaállhat a megszokott patikai ügyeleti rend Gyulán?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2018. november 17. 09:24
Visszaállhat a megszokott patikai ügyeleti rend Gyulán?
Jövő héten folytatódnak az egyeztetések a gyógyszertári ügyeletről

Újragondolja az illetékes állami hatóság a gyulai gyógyszertári ügyelet tervezett változásait – írja friss közösségi bejegyzésében dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere. Elméletileg és gyakorlatilag is mától változott meg Gyulán a patikák éjszaki ügyeleti rendje. Az új ügyeleti rend szerint (forrás: www.wagnerpatika.hu/ugyelet) a zárás után 22 óráig tart a tényleges ügyelet, de készenléti ügyeletben, a patikussal történt telefonos egyeztetés után, 30 percen belül kiadják az azonnali betegellátást igénylő gyógyszert. Nem indokolt esetben este 10 óra után Békéscsabán kell ügyeletes patikát keresnünk.

a csütörtöki egyeztetés résztvevői görgényi ernő irodájában

Fotó: facebook.com/gorgenyierno

Csütörtökön Gyulára látogatott dr. El Koulali Zakarias országos tiszti főgyógyszerész úr kollégái kíséretében. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő úr részvételével folytattunk megbeszélést a gyulai gyógyszertári ügyeletre vonatkozóan az OÉGYI nevű állami hatóság által bevezetni kívánt változtatásokról. Egyetértés alakult ki abban, hogy a döntés előtt nem csak a gyógyszertárak képviselőit kellett volna meghallgatni. Megegyeztünk abban, hogy november 22-én olyan tanácskozást tartunk a témában, amelyen jelen lesznek a kórházi és az alapellátási ügyelet, betegeket segítő civil szervezetek és a gyógyszerészek képviselői is. Az országos tisztifőgyógyszerész úr nyitott arra, hogy módosítsák legutóbbi döntésüket a jövő heti megbeszélést követően. A mi célunk pedig az, hogy minden érintett meghallgatása után olyan döntés szülessen, amely a szakmai szempontok mellett a lakossági igényeknek is megfelel – olvasható a városvezető közösségi oldalán.

A Gyulai Hírlap korábban megírta, hogy változik a gyulai gyógyszertári ügyelet rendje november 17-től. Zárás után 22 óráig tart majd a tényleges ügyelet, illetve – úgynevezett – készenléti ügyeletben, a patikussal történt telefonos egyeztetés után, 30 percen belül kiadják az azonnali betegellátást igénylő gyógyszert. Egyéb és nem indokolt esetben este 10 óra után már Békéscsabán kell ügyeletes patikát keresnünk.

Gyula Város Önkormányzata még november 7-én közleményben tiltakozott a tervezett változások ellen. Elfogadhatatlannak tartjuk és tiltakozunk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése ellen, amellyel november 17. napjától meg kívánják szüntetni Gyulán a gyógyszertári éjszakai ügyeletet – írták egyebek mellett a közleményben.

Az Egészséges Városért Közalapítvány november 8-án juttatta el szerkesztőségünkbe az OGYÉI döntése ellen tiltakozó levelét. Gyula a Békés Megyei Központi Kórház székhelye, mely a megye legfontosabb betegellátó központja, ahová számos településről érkeznek az ellátásra váró betegek. A település emellett az ország egyik legnépszerűbb üdülővárosa is, számos vendég érkezik belföldről és határainkon túlról egész évben. Mindannyiunk számára fontos, hogy a gyógyszertári ügyelet egész éjszaka elérhető legyen! – írta levelében dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Gyulai gyógyszerészt is megszólaltattunk az ügyeleti rend változása kapcsán. Az általunk megkérdezett szakember hangsúlyozta, a patikusok továbbra is segíteni szeretnének a betegeknek. Szabóné Varga Gyöngyi lapunknak elmondta: az ügyeleti rend változásáról szóló határozatot októberben kapták meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Az intézmény azután döntött a készenléti szolgálat bevezetéséről, hogy írásban felmérte a gyulai patikák ügyeleti rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait.

A patikatulajdonosok sem képviselnek egységes álláspontot az ügyeleti rendszer változásának kérdésében, a város pedig bírósági keresetben támadta meg a döntést, hiszen elfogadhatatlan, hogy a szakembereket és az önkormányzatot sem kérdezték meg az ügyről – mondta dr. Görgényi Ernő polgármester november 14-én, amikor a gyógyszertári ügyeleti rend változásáról tartott sajtótájékoztatót.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)