Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jogásznapot tartottak a Gyulai Járásbíróságon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. december 01. 10:35
Jogásznapot tartottak a Gyulai Járásbíróságon
A nap fő témája az új polgári perrendtartás volt

A Gyulai Törvényszék és a Magyar Jogász Egylet Békés Megyei Szervezet közös szervezésébe tartottak Jogásznapot a Gyulai Járásbíróságon december 1-jén. A konferencia fő témája az új polgári perrendtartás volt, amelyről dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke, dr. Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék kollégiumvezetője, valamint dr. Pusztai-Sznyida Barbara kollégiumvezető-helyettes tartottak sajtótájékoztatót.

dr. zámbori tibordr. bagdi árpád gyula és dr. pusztai-sznyida barbara

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– A mai nap apropóját kettő dolog adja: egyrészről a Jogásznap, másrészről ennek az oka – kezdte dr. Bagdi Árpád Gyula. Közel négy éves előkészítést követően, az Országgyűlés 2016. végén fogadta el az új polgári perrendtartást, amely 2018. január 1-től lép hatályba. A törvényszék elnöke úgy fogalmazott, hogy ez nemcsak számukra, hanem minden állampolgár számára fontos lépés, hiszen a polgári jogviszonyok áthatják mindennapjainkat.

– Olyan ez a jogásztársadalom számára, mint az autóvezetőknek a KRESZ, hiszen ebben vannak leírva azok az eljárási szabályok, amelyek mentén folyhatnak maguk az eljárások. A korábbi perrendtartásról még 1952-ben hoztak törvényt, amely azóta 155 módosításon ment keresztül. Az eltelt hatvanöt évben változott a társadalmi és gazdasági környezet, kisebb joganyaggal kellett foglalkozni, valamint bekövetkezett egy nagyszabású gazdasági fejlődés is, amelyek mind az eljárási szabályok újragondolását hozták magukkal.

Megtudtuk, hogy nyomós indok volt a változtatás mellett, hogy gyorsítsák és egyszerűsítsék az eljárásokat. Az előkészületek már 2016 óta zajlanak, valamint a 2017-es év is erről szólt. Dr. Bagdi Árpád Gyula szerint, ma már eljutottak oda, hogy a bírói kar teljes egésze megkapta az ezzel kapcsolatos ismereteket, részt vettek az ezzel kapcsolatos képzéseken, így elmondható, hogy felkészültek a gyakorlati alkalmazásra. Kiemelte, hogy fontosnak tartják, hogy a társszerveket is felkészítsék minderre, ezért szervezték meg a Jogásznapot, amelyen a képzésen részt vett bírók tartottak előadásokat.

A törvényszék elnöke néhány konkrétumról és változásról is szót ejtette, így kiderült, hogy az új perrendtartás 11 részből, 47 fejezetből és 633 szakaszból áll. Az újítások közé tartozik többek között a perhatékonyság rendszerszintű biztosítása, az osztott perszerkezet vagy éppen a csoportos perek, de tovább bővítik az elektronikus eljárást is, amelynek távlati célja, hogy 0-24-ben betekintést nyerhessenek az emberek az ügyeikbe.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)