Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lókupecekről és kincskeresőkről is szó esett a jogi előadáson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. március 29. 18:00
Lókupecekről és kincskeresőkről is szó esett a jogi előadáson
A Gyulai Törvényszék történetét mutatták be a Nyugdíjas Akadémián

Újabb állomásához érkezett a Nyugdíjas Akadémia rendezvénysorozata Gyulán. Március 29-én jogi előadást hallgathattak meg a helyi idősek, amelynek a Szemelvények a gyulai törvényszék történetéből címet adták a szervezők. A kisebb részben jogi, nagyobb részben történelmi témájú előadást egy nyugalmazott helyi bíró, dr. Wlassits Gábor prezentálta hallgatóságának.

dr. wlassits gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

– Én már hosszú évek óta járok a nyugdíjasoknak szóló akadémiára – árulta el a bejáratnál lapunknak Valach Györgyné, aki azt is hozzátette: úgy látja, közösségükben a földrajzi témájú előadások a legnépszerűbbek.

– A gyermekeim azt mondják, ami fiatalabb koromban kimaradt, azt most pótolhatom. Engem minden téma érdekel, de a többség a földrajzot és a fotózást kedveli, de tanultunk már angolt és számítógépes ismereteket is – tette hozzá a nap egyik diákja.

A délutáni előadáson dr. Wlassits Gábor a gyulai törvényszék történetébe vezette be a nyugdíjasokból álló diákjait. A jelenlévők 1897-től nyerhettek bepillantást a gyulai törvényszék működésébe.

A programon kiderült: az intézménynek mindeddig 15 elnöke volt, melyek között az első országosan is kuriózumnak számított, hiszen Novák Kamill mindössze 30 évesen került kinevezésre, és 37 éven keresztül dolgozott a törvényszék élén. A későbbiekben szó esett az egykori bírák életéről és egy-egy korszak érdekesebb ügyeiről is.

A története felidézése során kiderült, hogy néhány évtizeddel ezelőtt gyermekek a gyulai vár környékén valódi kincseket találtak, amelyet az Almásy család egyik tagja az orosz bevonulás előtt próbált elrejteni. A fiatalok a könnyen jött zsákmányt Kolompár István illatszerügynökön keresztül próbálták értékesíteni, majd végül lopás és orgazdaság miatt börtönbüntetés lett a történet vége.

Az előadó kitért az érdekesebb büntetéskiszabási gyakorlatokra, párbajügyekre és lókupecek ügyeire is, akik a kehesség tüneteit próbálták meg trükkös módon eltüntetni vásárlóik elől.

Dr. Beke Szilvia, a programot gondozó Gál Ferenc Főiskola docense hozzátette: az volt az egyik céljuk a kezdeményezéssel, hogy a korábban kimaradt ismereteket érettebb fejjel pótolhassa a tudásra szomjas helyi idősebbek közössége.

– Most mintegy hatvan diákunk van és a régi ismeretek felfrissítése mellett arra is törekszünk, hogy a haladjunk a korral, így internetes ismeretekkel is bővítettük a kínálatot. Hamarosan szó lesz Magyarország hungarikumairól és a későbbiekben az időseket érintő pszichés problémákkal is foglalkozunk majd, de gasztronómiai témájú előadást is tervezünk – mondta dr. Beke Szilvia

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)