Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Így ültess fát!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2016. november 20. 07:00
Így ültess fát!
Még mindig problémát okoz, hogy a csemetét milyen mélyre ültessük a talajba
____Eredeti-faultetes.jpg

képünk illusztráció

Forrás: arbordayblog.org

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A gyümölcsfa és az egyéb fás szárú növények telepítésének a napjai vannak. Még mindig problémát okoz, hogy a csemetét milyen mélyre ültessük a talajba. A lerakatokban az eladók is tájékoztatnak minket, de ha elmaradt az ismertető, akkor az alábbiak szerint járjanak el.

A szabadgyökerű növényeket, csemetéket az oltás figyelembevételével kell a talajszinthez igazítani, mégpedig úgy, hogy az oltás 2–3 cm-rel legyen a talaj szintje felett. Ezt az ültetőgödör szélére keresztben elhelyezett léc vagy deszka segítségével pontosan be tudjuk állítani. Természetesen ültetés után is lehet még korrigálni, hogy egyenesen álljon kis csemeténk, és a magassága is megfelelő legyen. Amennyiben a kitermelési hegek a gyökereken már beszáradtak, akkor nem szükséges újra levágni a gyökérvégeket. A cseresznye kivételével visszavághatjuk a csemetéket egyfajta fazonigazítás, illetve a gyökér és korona egyensúlyba hozása végett.

A konténeres vagy földlabdás csemeték esetén a visszavágásoktól eltekinthetünk, hiszen ezek így lettek előnevelve. Az ültetési mélység itt is az oltások magasságától függ, illetve a konténer vagy a földlabda felett 2-3 cm földtakarónál több ne legyen. A zsákba csomagolt földlabdás növényekről a zsákot nem kell levenni, de a zsák nyakáról az esetleges drót vagy műanyag kötözőanyagot igen, mert nem biztos, hogy elkorhad, mire a növény kinőné a helyét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)