Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilvalekvárt főznek a hétvégén a gyulai Németvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. szeptember 07. 14:20
Szilvalekvárt főznek a hétvégén a gyulai Németvároson
Mittag Mónika: szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a különböző generációkat
Hagyományos németvárosi szilvalekvárfőzésre és szilvalekváros sütemények versenyére invitál minden érdeklődőt Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör szeptember 9–10-én, a „Máriás" ház udvarára. A lekvárfőzés és a süteményes verseny szombaton kezdődik, de a programok már pénteken elindulnak a Németvárosi Óvoda udvarán.
____Eredeti-szilvalekvarfoz_csuszi.JPG

Képünk a tavalyi rendezvényen készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke lapunknak elmondta, hogy a péntek délutánt családi napnak szánják, szilvafejtéssel és közös énekléssel igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a fiatalabb és idősebb generációt. A szokásos programok mellett lesz buktasütés, népi műhelyek és játszóház is. Később átadják az óvoda felújított udvarát, ahol köszöntőt mond Szilágyiné Solymosi Mária intézményvezető.

Szombaton 7 órakor indulnak az események a szilvalekvárfőző eszközök felállításával és a katlanok felfűtésével, majd Mittag Mónika köszönti a megjelenteket. A rendezvényt Mucsi András, a megyei közgyűlés társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke nyitja meg.

Délelőtt a németvárosi óvodások és a Gyulai Implom József Általános Iskola tanulóinak nemzetiségi táncát tekinthetik meg a lekvárfőzők, majd Megyesiné Pflaum Márta képviselő és Balog Bernadett német nemzetiségi óvodapedagógusok vezetésével ciberekóstolást, népi játékokat és szilvás vetélkedőt tartanak a gyermekeknek. Kepenyes Pál és Cseke István zenélnek az ebédhez, majd a Kolibri együttes szórakoztatja a vendégeket.

Mittag Mónika elmondta, hogy négy rézüstben, körülbelül háromszáz kilogramm szilva fog főni, három bográcsban pedig babgulyás készül majd. A süteményversenyre tavaly harminc-negyven jelentkező volt, idén sem várnak kevesebbet.

A versenyre szánt szilvalekváros süteményeket délelőtt kell leadni a helyszínen, az eredményhirdetés délután 13.30-kor várható. A díjakat Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör elnöke adja át. Az elkészült lekvárokat 16 órakor kezdik csuprokba, mázas edényekbe és befőttesüvegekbe tölteni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)