Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2016. július 25. 12:30
Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság
A grémium létrejöttét a Magyar Teátrumi Társaság sátrában az Élő Erdély Egyesület és a Békés Megyei Önkormányzat fórumán jelentették be
Kovászna, Hargita és Maros megye közreműködésével Tusványoson létrejött a 13 fős Székelyföldi Értéktár Bizottság, amelybe a három székelyföldi megye delegált szakértőket.
____Eredeti-szekelyfoldiertektarbiz_4.jpg

Fórum a Magyar Teátrumi Társaság sátrában

Fotó: Békés Megyei Önkormányzat – Zentai Péter 

A magyar hungarikumtörvény határon túli kiterjesztése lehetővé teszi, hogy Erdélyben is alakuljanak települési, megyei, tájegységi értéktárbizottságok. Erre alapozva hozta létre a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával a három megye a maga közös értéktárát és értéktárbizottságát. Fontos feladatuknak tekintik a megyék az értékek feltérképezését, dokumentálását, ezzel megőrzését és népszerűsítését.

A bizottság létrejöttét a Magyar Teátrumi Társaság sátrában az Élő Erdély Egyesület és a Békés Megyei Önkormányzat által szervezett fórumon jelentették be. A beszélgetésen részt vett Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, Szőcs Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Bizottság elnöke és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Zalai Mihály úgy nyilatkozott: Békés megye és a székely megyék együttműködésének egyik fontos eleme az értéktárakkal kapcsolatos munka. A Kárpát-medence szívében található Békés megye szeretné mindazokat a tapasztalatokat átadni, amelyeket az elmúlt három évben ezen a téren szerzett, ezzel segítve a székely értékek gyűjtését.

A székely megyék elnökei már ajánlottak is értékeket felvételre, több, az épített örökség kategóriába tartozó székelyföldi nemzeti értéket, valamint a kürtőskalácsot. A fórumon szó esett az értéktárba felvett értékek hasznosításáról, valamint arról, hogy ezek milyen szerepet játszanak a közösségépítésben és a gazdaságfejlesztésben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)