Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Családi örömzenélés a Világóránál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. július 05. 09:00
Családi örömzenélés a Világóránál
Gyulán koncertezett a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar
Fuvolák, klarinétok, szakszofonok, trombiták, vadászkürtök, tubák és ütős hangszerek egységes hangját vitte a Világórától messzire a szél a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar Gyulán tartott nyáresti koncertjén. A mintegy hetven fővel muzsikáló „rezesbanda” hangzásban és látványban egyaránt magára vonta az arra járók figyelmét, akik hamarosan körbeállták és ütemes tapssal biztatták a lelkes csapatot.
____Eredeti-GYHRCSD_14.JPG

A Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar koncertje a gyulai Világóránál 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Már 19 óra előtt megteltek az árnyékosabb padok július 2-án a Világóra környékén, várva az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. szervezésében koncertet adó Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar ígéretes műsorát. Az erre az alkalomra odaérkezőknek nem is kellett sokáig így időzniük, hisz alig néhány perc múlva a Kossuth utca felől feltűntek a jellegzetes egyen pólóikban, és fejükön szintén egységes kalapot viselő zenészek, akik egy villámgyors kottaállvány-szerelés és hangolás után létszámukkal és zenéjükkel egyaránt megtöltötték a teret. Messzire hallatszottak a fúvószenekarban fellelhető hangszerek, a fuvolák, klarinétok, szakszofonok, trombiták, vadászkürtök, tubák és dobok vérpezsdítő hangja, valamint az általuk megszólaltatott indulók és feldolgozások valamennyi dallama.

A zene szeretetével láthatóan átitatott, kiállásában és játékában egyaránt profi, létszámát tekintve közel 70 főből álló fúvószenekar működését tekintve meglehetősen fiatalnak számít, hiszen mindössze kétesztendős közös zenei múlt köti össze a 10 és 65 év közötti tagokat, ám egymás közti kötelékük sokuknál ennél jóval régebbi és erősebb. Ugyanis a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar érdekessége, hogy számos családot tudhat tagjai közt, méghozzá hat esetben teljes létszámmal.

– Több kis családból lett egy nagy zenei család, akik kimondottan a zenélés öröméért keresték fel gyönyörű fürdővárosunkat – avatta be a részletekbe lapunk olvasóit az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. képviseletében Kiss János rendezvényszervező, hozzátéve, hogy Békés erdélyi testvérvárosának zenekara a gyulai koncerttel azonos időben lévő Békés-tarhosi Zenei Napok meghívott vendégeként érkezett megyénkbe.

A Mayer Róbert karnagy által vezetett csapat az idén már negyedik alkalommal megrendezett Békési Fúvószenekari Találkozó résztvevőjeként lép fel több alkalommal is Békésen és Tarhoson, így támadt az az ötletük, hogy egyúttal Gyulán is koncertezzenek egyet. Méghozzá az arra járó helyiek és az itt nyaraló turisták legnagyobb örömére, akik jóleső elégedettséggel nyugtázták a fülbemászó muzsikát.

A zenekar egyetlen fekete pólóját – rajta „A legjobb kapitány” feliratot – viselő Mayer Róbert átszellemülten dirigálta a csapatot, melynek tagjai közt volt és jelenlegi diákjai és azok családtagjai is elhivatottan fújták a magukét. Egyesek már elkerültek Gyergyószentmiklósról, de a zenekar kedvéért visszajárnak, mások mindössze néhány évnyi zenetanulás során tettek szert olyan tudásra, amellyel bármelyik fúvószenekarban megállnák a helyüket, de olyanok is akadnak, akik azelőtt nem álltak kapcsolatban semmilyen fúvós hangszerrel, ám itt most kedvet kaptak a csoportos zenéléshez. A zenekar családi legendáját erősíti az is, hogy az eredeti elgondolás szerint csak az egyik kislányt akarták taníttatni, de ma már a család összes tagja itt találta meg a szabadidő hasznos eltöltését.

Az elmúlt két év során a repertoár is technikailag fokozatosan nehezedő művekből épült fel, így a szakmailag jó kezekben lévő zenekar tagjai minden szempontból kellemesen és biztonságban érzik magukat. Ez a mintegy egyórás időtartamú koncertre is kihatott, melynek végén – néhány ráadás után – a zenészek az érkezéshez hasonlatos gyorsasággal csomagoltak össze, hisz másnap reggel ők ébresztették zenéjükkel Békés város lakosságát, este pedig – a jó hangulatú gyulai alapozás után – a Békési Fúvószenekari Találkozón villantották fel újra tudásukat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)