Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hatvanéves a Gyulai Rádió Klub

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterMAGAZIN • 2016. június 16. 12:00
Hatvanéves a Gyulai Rádió Klub
A rádióamatőrök bemutatóval ünneplik az évfordulót: hétvégén „aktiválják” a gyulai várat
Hatvanadik évfordulóját ünnepli idén a Gyulai Rádió Klub. Szeretnék, ha a jeles alkalom emlékezetes lenne, ezért egy bemutatóval egybekötött közös rádiózásra invitálják az érdeklődőket a június 18–19-ei hétvégén. A helyszín a vár mellett lesz, hiszen azon a hétvégén lesz a World Castles Weekend, amelynek keretében a világ minden táján várakat fognak „aktiválni” a rádióamatőrök.
____Eredeti-DSC08065.JPG

A Gyulai Rádió Klub tagjai 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

– Tíz aktív tagunk van Gyulán, illetve a környékről is járnak hozzánk ismerősök. Ez egy olyan kapcsolat, ami mindennap zajlik az éteren keresztül – mondta Burda Szilárd, a klub titkára.

Noveczki Zsolt, a rádióklub elnöke azt mondta, hogy a rádióamatőrségnek nagyon sok aspektusa van.

– A klub lehetőséget biztosít a technika iránt érdeklődőknek a bekapcsolódásra. Tulajdonképpen egy hobbi, de annál azért több, lényegében ez volt az első közösségi háló. Jellemez még minket egyfajta önképzés, lehetőség arra, hogy azokat a dolgokat, amiket megtanult az ember, a gyakorlatban ki is tudja próbálni, legyen szó informatikáról vagy elektronikáról. Nagyon sok mindent köszönhet a világ a rádióamatőröknek, a mobiltelefonoktól kezdve a műholdas távközlésig – mondta.

A mai internet és közösségi portálok uralta világban egyre nehezebb bármi mással felkelteni az fiatalok figyelmét, de Noveczki Zsolt szerint be lehet őket vonzani.

– Szerteágazó a téma, hiszen nem mindenki érdekel ugyanaz, tehát meg kell találni azokat a köröket, amelyekkel lehet a fiatalokra hatni. Az egyik ilyen a technika. Akit érdekel az elektrotechnika, a fizika, a kommunikáció az egy csoport, de nyilván nem mindenki ilyen beállítottságú, valaki a nyelvet szeretné gyakorolni, barátokat szerezni egy másik országban. Nem az internetes lehetőségekkel való versenyzésről van szó, hanem arról, hogy egy alternatívát tudjunk biztosítani. Mondjuk egy hajón vagy egy vészhelyzet esetén nincs internet elérés.

A rádiózásnak rengeteg ága van, az egyik ilyen gyakorlatilag sport is, amikor a rádiósok kitelepülnek a szabadba, és onnan rádióznak. Ilyenkor egy tájvédelmi körzetet látogatnak meg, ebben az esetben egy műemléket.

– Most lesz egy műemlék-aktivitás, ez egy világverseny tulajdonképpen. A rádiósok kimennek a műemlékek közelébe, és úgymond aktiválják őket. Mi is szeretnénk ebbe bekapcsolódni, ilyen Gyulán még nem volt. A rádiózáson kívül magát Gyulát és a várat is szeretnénk népszerűsíteni. Miután létrejött az összeköttetés, általában szoktunk küldeni egymásnak egy összeköttetés nyugtázó lapot. Ez olyan, mint egy képeslap, az egyik oldalán ott lesz a vár és az azonosítója, valamint a hívójelünk, a másik oldalon pedig egy táblázat, amelyen megtalálható, hogy melyik állomással volt az összeköttetés – fejtette ki Noveczki Zsolt.

Tervbe van véve, hogy jövőre már a felújított Almásy-kastélyt is szerepeltessék a versenyben, új azonosítóval. Így már két gyulai nevezetesség is szerepelni fog a megmérettetésben, és eljut a hírük a nagyvilágba.

– Szeretnénk megköszönni a támogatóinknak, hogy közreműködtek, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a bemutatót. A Mogyoróssy János Városi Könyvtár biztosította a helyszínt, ahol a megbeszéléseink zajlanak, Gyula Város Önkormányzatának és a Hirschmann Car Communication szervezetnek, akik a technikai lehetőségeket biztosították, illetve az Erkel Ferenc Művelődési Központnak.

A klub honlapján, a radioklubgyula.info oldalon lehet követni, hogy milyen eseményeken vesznek részt a tagok a jövőben. A céljuk minél több fiatalt bevonzani, elég érdeklődő esetén akár tanfolyamot is indítanának.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)