Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem százhetvenen fordultak meg egyetlen nap alatt az Erkel Ferenc Emlékházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2016. május 20. 20:30
Csaknem százhetvenen fordultak meg egyetlen nap alatt az Erkel Ferenc Emlékházban
Az épület felújításának ötödik évfordulóján iskolás és óvodás csoportok is megnézték a kiállítást
Május 18-án térítésmentesen volt látogatható Erkel Ferenc szülőháza. Dr. Németh Csaba történész, az Apor Vilmos tér 7. szám alatt található emlékház munkatársa elmondta, csak ezen az egy napon megközelítőleg 170 látogatót fogadtak. Az iskolás csoportok mellett óvodások és Pest megyéből érkezett érdeklődők tudhattak meg igazán fontos, s emellett valóban érdekes információkat a Himnusz zeneszerzőjéről, életéről, munkásságáról, családjáról.
____Eredeti-IMG_1179.jpg

A csoportoknak dr. Németh Csaba történész mutatta be az emlékházat

Fotó: Incze László 

Éppen öt év telt el azóta, hogy a gyulai Apor Vilmos téren található Erkel-emlékház felújítását befejezték. Az európai uniós finanszírozású „kozmetikai” beruházás nagyjából elegendő volt ahhoz, hogy a zeneszerző szülőháza méltó állapotba kerüljön. Az viszont bizton állítható, hogy munkásságáról, életének körülményeiről, neveltetéséről, a szülői ház jelentőségéről méltatlanul keveset tudunk, pedig van miről beszélgetni. Bővebb interjú az intézmény Facebook-oldalán található: https://www.facebook.com/notes/erkel-ferenc-eml%C3%A9kh%C3%A1z/besz%C3%A9lget%C3%A9s-erkel-ferencr%C5%91l/652450571561189

Az érdeklődők a világ bármely pontjáról érkezhetnek, s érkeznek is, hiszen nagyjaink emlékhelyei mindig plusz információkkal gazdagítják ismereteinket. Ezen munkálkodik dr. Németh Csaba és Csabay Ilona Gabriella, akik fáradtságot, időt és energiát nem kímélve tevékenykednek a hagyaték továbbvitelén, népszerűsítésén. Tárlatvezetéseik alkalmával minden apró, érdekes részletre kitérnek, a kérdések pedig sosem maradnak megválaszolatlanul.

Így volt ez május 18-án is, amikor a hétköznapokon megszokottnál jóval többen látogattak el az Erkel Ferenc Emlékházba. Azon a napon volt ugyanis öt éve, hogy átadták a himnuszunk szerzőjének szülőházából kialakított múzeumot, s az épületet is üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. az évfordulón díjtalan belépés lehetőségét kínálta az érdeklődőknek. Az emlékház munkatársai ráadásul délelőtt, majd délután öttől (szándékoltan az „általános” munkaidőt követően, hogy a helyiek is minél nagyobb számban élhessenek a lehetőséggel) ingyenes tárlatvezetéssel is várták a betérőket.

A kezdeményezést sikeresnek értékelték a szakemberek, hiszen ezen az egy napon megközelítőleg 170 látogatót fogadtak. Az iskolás csoportok mellett óvodások és Pest megyéből érkezett érdeklődök tudhattak meg igazán fontos információkat a Himnusz zeneszerzőjéről, életéről, munkásságáról.

A minap egyébként egy több mint negyvenfős iskolai csoport érkezett az Erkel-emlékházba, méghozzá Monorról, a József Attila Gimnáziumból, akik városismereti versenyen vettek részt. Bódisné Marsik Ildikó, a csoport egyik pedagógusa elmesélte, erdei iskolában vannak itt Gyulán, s az emlékházat megelőzően az Almásy-kastélyt tekintették meg, majd hajótúrán voltak a Körösökön. A pedagógus kifejtette, gyönyörűen rendbe tették a kastélyt, és a várban is jól érezték magukat, a legnagyobb szomorúságuk azonban az, hogy nem foglaltak időben elegendő szálláshelyet, így ahogyan fogalmazott: „sajnos négy nap után már haza is kell mennünk”.

Az Erkel Ferenc Emlékházról, mint megtekintendő látványosságról szólva azt mondta, a vár mellett ez volt az a történelmi emlékhely, ahova mindenképpen a diákokkal közösen terveztek eljönni, méghozzá úgy, hogy ezt a tanulók kezdeményezték. Hangsúlyos a honismeret, s nagyjaink tisztelete – tette hozzá, kiemelve: fontos tudni, hogy igazán, kulturális értelemben mit is jelent magyarnak lenni. A honismereti versenyről elmondható, hogy a nebulók térkép alapján, önállóan mentek egyik helyszínről a másikra, s nagyon élvezték a feladatokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)