Gál Zsolt, az Erkel Hotel séfje
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Az ötlethez elsőként csatlakozott a gyulai Hunguest Erkel Hotel csapata, akik vendégeik számára is különleges menüsorral készülnek a pünkösdi hétvégén, de a gyulaiakat is szeretettel várják majd a virágos ételek megkóstolására. A kezdeményezéshez csatlakozó éttermeket a hotel saját honlapján is megjeleníti.
Balázs Attila, a szálloda igazgatója lapunknak elmondta: szívesen látnak bárkit a különleges fogásokra, és örömmel csatlakoznak minden, Gyula városát népszerűsítő ötlethez. – Gyula a virágok városa, és most, hogy ez az esemény egész hétvégés fesztivállá bővül, számunkra is öröm, ha valami pluszt adhatunk ennek apropóján a vendégeinknek. Dekoratőrünk különleges virágdíszekkel készül, emellett a hozzánk látogatók virágos ételeket kóstolhatnak büfévacsoránkon, a gyulaiakat pedig külön a’ la carte étlappal várjuk mindkét napon – fejtette ki a szálloda vezetője.
Gál Zsolt, a hotel séfje lapunknak azt is elárulta, szállóvendégeik milyen ételekkel találkoznak majd a Gyulai Virágok Fesztiválja két napján. – Pénteken borágós uborkalevest készítünk bársonyvirággal, majd főételnek aszalt szilvás sült kacsacomb lesz orgonalekvárral és burgonyalángossal. Azt levendulás csokoládéhab-szelet követi, ehhez egyszerű, helyben kandírozott virágokat használunk. A második napon bodzaleves készül citromhabbal, majd rózsaszirmos töltött jércemellet adunk a vendégeinknek, és a desszert málnás piramis lesz, citrom illatú muskátlilevéllel. Próbálunk minél több virágos összetevőt helyben és frissen készíteni – tette hozzá a séf.
– Az esemény harmadik napján csalánlevessel készülünk, amire tulipán szirmokat szórunk majd, a főétel rozéra sült libamell lesz rántott pitypang virággal, és édességnek citromos túrókrémmel töltött pisztáciaroládot adunk a vendégeinknek kandírozott árvácskával – részletezte a menüt Gál Zsolt.
Az első gyulai virágos fesztivál minden korosztálynak tartogat majd érdekes programot: május 14-én 10 órától minden érdeklődőt vár a Harruckern téren az Ízek, illatok utcája, amin gyulai gasztronómiai és kézműves termékek bemutatójával és vásárral készülnek a szervezők. Többek között méz, kolbász, sonka, sütemény, sajtok, csiliből készült termékek és kürtöskalács várja majd a fesztiválozókat, majd a nap további részében Majsai Gábor, a Margaret Island és Zséda zenél. A második napon szintén 10 órától kezdődnek a programok: gyermekműsorral, nótával, néptánccal és Csordás Ákos koncerttel várnak mindenkit a szervezők.