KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: wtop.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
A pár Celsius-fokos hőmérsékletben elkezdhetjük a metszéseket, különös tekintettel az almafélékre (alma, körte, birs, naspolya). Sajnos hajlamosak vagyunk a túldarabolásra. Nehéz féken tartani magunkat, ha elkap a „metszőollóláz”.
A nyári almát és körtét legfeljebb csak ritkítani szabad, és azt is csak módjával. A nyári fajták viszonylag egyenletesen sokat teremnek, így a termés nagysága évről évre változik, a tavaszi csapadék mennyiségétől és a tápanyag-utánpótlás milyenségétől is függően. Ami nem kell az üvegekbe, süteménybe vagy üdítőnek, abból kiváló pálinka lesz, főleg, ha lesz türelmünk két-három évet pihentetni „igénybevétel” előtt.
Miután az említett gyümölcsfáinkat a tűzelhalás rendszeresen támadja, dézsmálja, figyeljünk oda, hogy a beteg ágak, hajtások ne maradjanak a fákon. A naspolya különösen érzékeny rá! A metszési, fűrészelési felületeket sebkezelővel kenjük be, de csak a fán! Tudok olyan buzgó kertészkedőt, aki a „biztos, ami biztos” alapon, a levágott rőzsét is bekenegette, bár lehet, hogy művészi ecsetvonásait, többnyire a „kert leve” irányította! A lemosó permetezéssel még várjunk! A nem korai virágzású díszbokrainkat is szemrevételezhetjük, és szükség szerint ritkíthatjuk, metszhetjük.