Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula régi arca

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2016. január 14. 09:00
Gyula régi arca
Páli Margitnak nyílik kiállítása az Erkel Ferenc Társégi Művelődési Központ földszinti galériájában
Olajképek Gyuláról címmel nyílik kiállítása Páli Margitnak január 18-án az Erkel Ferenc Társégi Művelődési Központ földszinti galériájában. A település épületeiről, utcáiról készült olajfestmények már-már kortörténeti dokumentumnak számítanak: Gyula tíz évvel ezelőtti arcát örökítik meg.
____Eredeti-pali_margit.jpg

Páli Margit Önarckép című olajfestménye (részlet)

Fotó: Gyulai Hírlap

A battonyai születésű alkotó lapunknak elmondta: kamaszként az agyag került először a kezébe, olajjal jóval később, az 1960-as években kezdett foglalkozni. Mint mesélte, a váltásnak elsősorban praktikus okai voltak, nőként ugyanis jóval könnyebb festeni, mint szobrokat készíteni.

Páli Margit mintegy ezer képet festett, melyek közül több külföldi gyűjtőkhöz került. Gyuláról készült alkotásait – néhány kivételtől eltekintve – nem adta el, hiszen azt szeretné, ha azokat egyben láthatná a nagyközönség. Mint mondta, leginkább annak örülne, ha képei egy gyulai intézményhez kerülnének.

A 80-as évek óta élek a városban, amit nagyon megszerettem. Gyula hihetetlenül gyorsan változik, egyik napról a másikra épületek tűnnek el, alakulnak át. A képeimmel a település utcáit, házait szerettem volna megőrizni az utókornak fejtette ki az alkotó.  

Páli Margit számos önálló és csoportos tárlaton mutatta be alkotásait. Gyulai vonatkozású munkáit legutóbb 2006-ban állították ki a művelődési központban. A mostani, február 12-ig tartó kiállításon 27 olajfestmény láthatnak az érdeklődők. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)