Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az új esztendőre küllemében és tartalmában is megújult a Gyulai Hírlap

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefMAGAZIN • 2016. január 07. 09:00
Az új esztendőre küllemében és tartalmában is megújult a Gyulai Hírlap
Időutazásra hívom olvasóinkat, nézzük meg együtt, hogyan változott és formálódott a Gyulai Hírlap az elmúlt 30 évben
Kérem önöket, legalább annyira szeressék a nyomtatott Gyulai Hírlapot, mint amennyire az elmúlt években megkedvelték lapunk online változatát. Mi, szerkesztők, értjük és érezzük az idők szavát, de nagyon szeretnénk, ha lenne még jövője a kézzel megfogható és nyomdaillatú újságnak is. Ez azonban nemcsak rajtunk múlik, hanem önökön is, s talán önökön, olvasókon leginkább.
____Eredeti-DSCN6424.JPG

a friss és megújult gyulai hírlappal kezében mocsár-pörjés józsef főszerkesztő

Fotó: Gyulai Hírlap

Június 17-e, péntek 8 óra. A reggeli órákban sokan állnak sorban kedvenc lapjaikért. Ám ezúttal a Városház utcai újságos pavilon eladója, Világosi Józsefné meglepetéssel is szolgál: ennek-annak odanyújtja a hosszú évek óta ismét megjelenő Gyulai Hírlapot – olvasom a Gyulai Hírlap 1988. június 17-én megjelent lapszámában.

A Gyulai Hírlapot az 1956-os forradalom hívta életre. A lap alapító felelős szerkesztője Simonyi Imre volt. Az általa szerkesztett lap nem sokáig jelenhetett meg abban a formában, ahogy azt szerkesztője elképzelte és szerette volna. A független Gyulai Hírlap első lapszáma 1956. november 1-jén, egy csütörtöki napon jelent meg. A mindössze kétoldalas újság ára 50 fillér volt. A vezércikk Gyula Város Nemzeti Forradalmi Bizottságának, egyben a lap felelős kiadójának, Hazánk teljes szabadságáért! című közleménye volt.

A Gyulai Hírlap 1988-as újralapításakor 4 oldalon jelent meg, A3 hajtogatott méretben, fekete-fehér nyomattal. Az újság mutatványszáma 1988. június 17-én került az olvasókhoz. A lapot akkor egy hónapra 20 forintért lehetett előfizetni. A Gyulai Hírlap a Kner Nyomda Dürer üzemében készült a Jókai utcában, a lap szerkesztősége pedig a Városház utca 6–8. szám alatt volt. A megyei Népújságtól immáron független városi lap I. évfolyamának 1. számát 1988. július 1. napján vehették kézbe az olvasók. A lap ára 4 forint 60 fillér volt. A lapot Gyula Város Tanácsa adta ki. A lap első felelős szerkesztője Pénzes Ferenc volt.

A Gyulai Hírlap az elkövetkezendő években 6, majd 8 oldalasra hízott, egyre népszerűbb lett, s egyre több olvasni valóval szolgált a gyulaiaknak. Az első szabad választásokat követően a lap kiadója a tanács helyett a polgármesteri hivatal lett, később pedig Gyula Város Önkormányzata. A lap szerkesztősége is új címre költözött, a Petőfi tér 3. szám alá.

A lap küllemén a szerkesztők hosszú éveken keresztül nem változtattak semmit. Egy érdekes dolog azonban mégiscsak történt a lap tipográfiájában, három lapszámra eltűnt a lap fejlécéből a város akkori címere. Az első címermentesített újság a IV. évfolyam 3. száma volt, ami 1991. január 18-án jelent meg. Az akkori városi „címermizéria” azonban hamar lezárult. A Gyulai Hírlap 1991. február 15. számának fejlécében már ott találjuk a régi-új Gyula-címert.

A lap újraindításától számolva kerek 10 évet kellett várni arra, hogy a Gyulai Hírlap fejléce és tördelése megújuljon. Városunk lapja 1998. július 3. napján új fejléccel és hathasábos tördeléssel jelent meg. A szerkesztők így írtak erről a lap első oldalán: Egy újság életében tíz év nagy idő. A Gyulai Hírlap (újra)indulását az akkor oldódásnak indult politikai légkör – s a helybéli akarat – tette lehetővé 1988-ban. Az országban e város az elsők közé tartozott, melyeknek (ismét) saját lapja lehetett. Sok minden történt azóta. (…) Az újság és a szerkesztőség életében mindenképpen jeles évforduló alkalmat ad arra is, hogy új „ruhába" öltöztessük a lapot. Mától új fejléccel, s hathasábos tördeléssel, „újságosabb” formában jelenik meg lapunk. Reméljük, olvasóink tetszését elnyeri az új külső.

Ebben az évben, 1998-ban a lap ára 39 Ft volt. Az AFIT Kft. jó árasítva hirdette benne az új Suzukit, a PRAPTICOMP pedig az újdonságnak számító internetet. Az egyik legnépszerűbb rovat pedig a (Meg)mentők volt.

Egy alig észrevehető változás történt a Gyulai Hírlap XIII. évfolyamának 1. számában. A fejlécben a vonalas, rajzolt címert felváltja egy szürkeárnyalatos képi forma. Ezt, a 2000. január 7-ei lapszámot 44 forintért tudták megvásárolni az olvasók. Az első oldalon az akkori polgármester, Dancs László városunk legidősebb polgárát, Major Zsuzsannát köszöntötte. A Kertész rovatban Pomázi Ferenc fotóján éppen 15 évvel volt fiatalabb, mint most. A Petőfi mozi nagytermében, mert akkor még üzemelt, a Háborgó mélység és az Asterix és Obelix, a kisteremben Az űrkommandó és a Lottózsonglőrök című filmeket játszották.

Öt évfolyamot kell beleolvasni a Gyulai Hírlap idejébe, hogy újabb változást fedezzünk fel a lapon. A 2005. január 7-én megjelenő lapban finomítottak a fejlécen. Erre azért volt szükség, mert bevezették a kiajánló kopfokat a fejléc alatt. A szerkesztők az Új év, új külső című írásukban – egyebek mellett – így írnak minderről: Persze nem olyan szembetűnő ez a változás, de nem is ez volt a célunk. Az olvasói igényeket és szokásokat figyelve és figyelembe véve, hagyományainkat megőrizve szerettük volna megújítani városunk lapját, amely 1988-as újbóli indulása óta második alkalommal kap más, reményeink szerint áttekinthetőbb, olvashatóbb, s talán még inkább szerethetőbb formát. Kérjük, fogadják és olvassák ugyanolyan szeretettel és érdeklődéssel a megújult Gyulai Hírlapot, mint ahogyan azt eddig is tették. A jövőben is igyekszünk új rovatokkal és tartalommal szolgálni olvasóinkat. Továbbra is várjuk véleményeiket és javaslataikat.

Igen, leginkább tartalmi és szerkesztési változások érintették ezt a lapszámot (XVIII. évf. 1. szám), amit 68 forintért kaptunk volna meg az újságosnál. Az első oldalon képes hírt közöltek benne a gyulavári tornaterem alapkőletételéről. Ebben a lapban indították útjára a Gyulai aranymetszők portrésorozatot, aminek első fejezetében Winkler Andort mutatták be.  A Nyíl tér c. rovatban élénk politikai vita folyt ekkoriban Gajda Róbert, Alt Norbert, Kónya István – mindhárman a Fidelitas színeiben szólaltak meg – és a helyi szocialistákat fémjelező Tóth Sándor és Leel-Őssy Gábor között. Az apróhirdetések között még találunk eladó Trabantokat, Lada Samarát és egy árva Babettát is.

Jelentős mérföldkő volt a Gyulai Hírlap históriájában a 2006. április 6-ai lapszám. Ekkortól jelenik meg színes oldalakkal a városi újság. Kezdetben a két borító oldal volt színes, később több lett a színes oldalak száma, mint a fekete-fehér oldalaké. A lap oldalszámát is megnövelték, kezdetben 10-re, majd tizenkettőre. A Gyulai Hírlapot ekkortól adják 100 forintért.

A XIX. évfolyam 14. számában – többek között – így írnak erről a változásról a Többet, szebben írásukban a szerkesztők: Tisztelt Olvasónk! Köszönjük, hogy ezen a héten is a Gyulai Hírlapot választotta. Lapunk, ahogy Ön is látja, megváltozott. Reméljük, hogy az új forma és a hozzá kapcsolódó tartalom elnyeri tetszését. Célunk az, hogy hétről hétre többet és szebbet adjunk olvasóink kezébe. Több Gyulai Hírlapot oldalszámában és tartalmában, szebb Gyulai Hírlapot küllemében. Lapunk 1988-as újbóli indulása óta harmadik alkalommal kapott most új köntöst. Ez a változás bizonyos értelemben mérföldkő lapunk életében, ugyanis a Gyulai Hírlapot először nyomtatják kísérő színnel. Állandó hirdetőinknek köszönhetően lapunk első és utolsó oldala ezen a héten színes fotókkal jelenhetett meg.

A 2012. augusztus 10-ei számmal kezdődően finomítottak a lap fejlécén, a fejlécbetű és a városi címer úgynevezett bevésés- és domborításhatást kapott. A fejléc alatt átalakították a kiajánló kopfokat, a hírsávot feljebb tolták, voltaképpen teljesen átrendezték az első oldalt, amit egy vezetőkép uralt. A szerkesztők arra törekedtek, hogy több információt és cikket tudjanak a lapban elhelyezni, ennek megfelelően szabták át a belső oldalakat, és alakították ki a lap új rovatrendszerét.

Három év után kap újabb „ráncfelvarrást” a Gyulai Hírlap. Ez az időszak már egyáltalán nem a nyomtatott sajtó virágkora. A szerkesztők vizuális eszközökhöz nyúlnak, teljesen átszabják a lap korábbi arculatát. Megváltoztatják a fejléc méretét, bátrabb színkiemelésekkel dolgoznak, átdolgozzák a lap teljes tipográfiáját és rovatrendszerét. A 2015. január 9-ei (XXVIII. évf. 1–2. szám) lapszámmal egy teljesen új ruhába öltöztetett Gyulai Hírlap kerül az olvasókhoz.

A Gyulai Hírlap szerkesztősége ekkor már javában napi online (www.gyulaihirlap.hu) szerkesztőségként működik. Az online újság mellett készítik el hétről hétre a 10 oldalas print lapot.

Húsz év után, 2012. november 19. napján új helyre költözött a Gyulai Hírlap szerkesztősége. Aznap reggel 8 órakor már a Városház utca 20. szám alatt nyitott ki a szerkesztőség ügyfélszolgálati irodája. A költözésről így írtak a lap online oldalán: Kollégáimmal ezt a hetet már visszaszámlálással kezdtük: ez az utolsó hétfői nap, amit itt töltünk el, ez az utolsó keddi nap, szerdai nap… S mindeközben számba vettük, hogy mi hiányzik majd nekünk ebből a világunkból abban az új világunkban. Természetesen mindannyian mást mondtunk, ám abban egyetértettünk, hogy az a szép zöld park, ami a hivatal udvarán, a szerkesztőség ablakaiból tárul elénk, az nagyon hiányzik majd nekünk. S nekem hiányzik majd ez a tér, a szerkesztőség hosszú folyosója, az itt dolgozó emberek, mert ha más-más területen is dolgoztunk, mégiscsak egy közösségé lettünk a hivatal Gerlóczy-szárnyában. Kedves Olvasóink, november 19-től a Városház utca 20. szám alatti szerkesztőségben várjuk nagy szeretettel Önöket. Tudjuk és látjuk, hogy a világ megváltozik, de vannak olyan értékek, amelyek nem változnak Gyulán, ilyen érték a történetei múltunk, építészeti emlékeink és kulturális örökségünk, s véleményem szerint ilyen érték a Gyulai Hírlap is, amely 1956 óta jelenik meg városunkban. 

S ezzel el is érkeztünk a mába, 2016. január 8. napjához. A XXIX. évfolyam 1. számával minden tekintetben egy új Gyulai Hírlapot vehetnek kézbe olvasóink. Új lett a Gyulai Hírlap formájában, megújult tartalmában. Ezentúl 16 színes oldalon tájékoztatjuk városunk lakosságát a legfontosabb, a legérdekesebb eseményekről, és ha kell, a legfurcsább dolgokról is. Történt azonban még egy fontos változás. Majd húsz év után a Gyulai Hírlap nyomtatása visszakerült a Dürer Nyomdába. Köszönet illeti a nyomda ügyvezető igazgatóját, Fekete Viktort, aki szívügyének tekintette azt, hogy városunk lapja újra a Dürerben készüljön, ahogy az a lap indulásakor is volt.

Kérem önöket, legalább annyira szeressék a nyomtatott Gyulai Hírlapot, mint amennyire az elmúlt években megkedvelték lapunk online változatát. Mi, szerkesztők, értjük és érezzük az idők szavát, de nagyon szeretnénk, ha lenne még jövője a kézzel megfogható és nyomdaillatú újságnak is. Ez azonban nemcsak rajtunk múlik, hanem önökön is, s talán önökön, olvasókon leginkább.

Köszönjük, ha hétről hétre olvassák a Gyulai Hírlapot!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)