Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Firkin gyulai koncertje felért egy vidámságkúrával

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. december 21. 09:00
A Firkin gyulai koncertje felért egy vidámságkúrával
A banda a Gyulai Várszínház kamaratermében is kipattintotta a kelta bulihangulat szikráját
Az adventi időszak klasszikus zenékben bővelkedő sorának hagyományát szakította meg a Gyulai Várszínház, amikor a Firkin együttes meghívásával a néhány éve nagy népszerűségnek örvendő, lendületes ír zenei korszakot elevenítette fel. A nemzetközi zenei életben is nagy sikereket arató Firkin bulizenekar december 10-én, csütörtökön 19 órakor lépett a kamaratermi színpadra, hogy két részből álló unplugged koncertjével pezsdítse fel a vért a gyulai közönség ereiben.
____Eredeti-GYHRCSD_0023.JPG

a firkin gyulai koncertjén a Gyulai Implom József Általános Iskola Kränzlein énekkara is fellépett

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mert amikor a Firkin belecsap a húrokba, a kelta bulihangulat szikrája is kipattan. A Péter János fuvolista (aki a M.É.Z. és a Shannon.hu zenekarok vezetője is) kezdeményezésére 2008-ban alakult, és azóta hódító útját járó Firkin mára nem csak a kelta bulizene féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon számtalan fesztiválon való szereplésével, hanem megannyi külföldi helyszínen adott sikeres koncertet is a háta mögött tudhat. Számos CD-i közül több itthon is bearanyozódott, néhány számuk pedig hónapokig állt a németországi és a kanadai ír zenei listák élén, ezzel is bizonyítva azt, hogy magyarországi zenekar is bekerülhet a világ zenei élvonalába. Ezt támasztja alá az is, hogy néhány hét múlva szilveszterkor abban a legendás londoni Dublin Castle Klubban játszanak, ahonnan a Madness, a Blur és Amy Winehouse is elindult.Vagyis a Firkin pontosan olyan zenét játszik, ami azonnal szikrát pattint a közönség térdeibe és talpa alá, legyen szó kocsmáról, nagyszínpadról vagy épp konszolidált kamaratermi közönségről.

Ez bizonyosodott be gyulai koncertjük során is, hisz lendületük az itteni nézőket is hamar magával ragadta. Ebben kétségtelen oroszlánszerepet töltött be a tavasz óta a zenekart erősítő énekes, Kovács Nemes Andor, aki közösségépítő közvetlen személyiségével és humorával nemcsak a többieket húzta magával, hanem a közönséget is. Na, nem mintha a többiek ösztönzésére olyan nagy szükség lett volna, hisz a fuvolán és ír furulyán játszó Péter János, a lelkesen doboló Juhász Róbert, a gitáros Kárpáti Balázs, a basszusgitáros Szuna Péter és a vad hegedűs, Virág Lili eszeveszett tempója igazán lehengerlőn hatott a gyulai publikumra.

A harmonizáló – pláne egységes – színpadi jelmezzel jóindulattal sem vádolható zenekari tagok közt azonban zeneileg annál nagyobb volt az összhang, cinkosságukba pedig a nézőket is igen hamar bevonták. Az általános derültség még a komolyabb nótáknál is tapasztalható volt, dinamikájuk és zenéjük üzenete témától és nyelvtől függetlenül egyaránt érthető volt. Lendületükön az elektronika elhagyása sem csökkentett, bár egyes szerzeményeket e körülmények megváltozása miatt némiképp átalakítottak, ötletességük, zenei megoldásaik sora azonban mind szépen simult be műfajukba.

– Az akusztikus koncertekhez szoktunk segítséget kérni, többnyire csengő hangú gyerekeket, hogy az ő hangjukkal még szebbé tegyék azt, ami eleve is szép – mondta az énekes Kovács Nemes Andor, amikor a színpadra hívta a Gyulai Implom József Általános Iskola Kränzlein énekkarát, akik közreműködésükkel teljesítettek ki néhány dalt.

Az ír népzene friss, dinamikus változatát játszó csapat ma már a kelta-ír folkpunk hazai legjelesebb képviselőjének számít. Nevük telitalálat – a firkin durván 40 liter sörnek megfelelő mértékegység –, ők pedig hiteles képviselőik zenéjüknek, hisz szemmel láthatóan nagyon élvezik a muzsikálást. Koncertjük Gyulán is valóságos vidámságkúra volt, ami valamennyi nézőből egy mozdulattal törölte a mindennapok feszültségét, és olyan közösségi hangulatot teremtettek, amelyre minden korosztály önfeledten szórakozhatott.

GYULAI HÍRLAP • 2016. január 09. 14:00
A banda a Gyulai Várszínház kamaratermében is kipattintotta a kelta bulihangulat szikráját
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)