Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyéből a világhírig

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2015. december 15. 09:00
Békés megyéből a világhírig
Ma este mutatják be Kiss László gyulai író Farkas Zoltánról szóló életregényét, az Outcastot
Néhány hete került a boltok polcaira Kiss László gyulai író Farkas Zoltánról szóló életregénye Outcast – Kitaszítottan a világhírig címmel. Az Athenaeum gondozásában megjelent kötet az Ektomorf nevű groove metal banda romungro származású, egyedülálló karriert befutott frontemberének küzdelmes életútját kíséri nyomon, azt példázza, hogy kellő kitartással egy isten háta mögötti mezőkovácsházi próbateremből is el lehet jutni a legnagyobb európai fesztiválokig és az Amerikai Egyesült Államokig. A szerzővel a könyv gyulai bemutatója előtt beszélgettünk a megírás körülményeiről.
____Eredeti-ektomorfos_12.jpg

Kiss László és a könyv 

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J. 

A kötet ötletével az Athenaeum gyulai származású főszerkesztője, Szabó Tibor Benjámin kereste meg Farkas Zoltánt, aki a felkínált nevek közül Kiss Lászlót választotta ki. Az író 1996 óta kíséri figyelemmel a zenekar pályafutását, mint kifejtette: valóban éli az Ektomorfot. Az együttes frontemberével két évvel ezelőtt, Az Olvasás Éjszakáján találkozott először személyesen, a fesztivál budapesti helyszínén közösen léptek fel egy rendhagyó, zenés-videós felolvasóesten.

Mint megtudtuk, a közös kötet műfaja adta magát, Farkas Zoltán élete ugyanis valóban regényes, ahogy Kiss László fogalmaz, elágazásokban és főleg buktatókban gazdag. A szerző szerint a biográfia motivációs könyvnek is tekinthető, hiszen az Ektomorf énekes-gitárosa gyakorlatilag a semmiből küzdötte fel magát a csúcsra, ma már a műfaj legnagyobbjai működnek közre albumain, és világhírű erősítő- és gitárcégek támogatják. Nem véletlen tehát, hogy a kötet borítóján az a négykilós, 1,5 millió forintot érő nyolchúros tankgitár látható a sivatag közepén ülő Farkas Zoltán kezében, amelyet az ESP cég kifejezetten az ő kérésére készített el.

Kiss László azt mesélte, a könyv alapkoncepciója az volt, hogy megmutassa, hogyan jutott el a zenész a magyar ugarból az amerikai sivatagba. A szöveg Farkas Zoltán egyes szám első személyű elbeszélésén alapul, de a regényben a szereplők is szóhoz jutnak. Az író elmondta: az Outcast szövegszervező eljárása attól válik egyedivé, hogy a családtagok, a zenésztársak vagy a haverok közbeszólásai szerves részei a könyvnek, amelyben fejezetről fejezetre haladva bontakozik ki a történet. Miközben előrehaladunk benne, súlyos témák kerülnek terítékre: a zenész beszél gyermekének elvesztéséről, pánikbetegségéről, az ápolóként megtapasztalt emberi szenvedésről és az előítéletességről. A regény címe – ami annyit tesz: kitaszított – ez utóbbit állítja középpontba. Farkas Zoltánnál azonban ez a kirekesztettségérzés nem csupán cigány származásával van összefüggésben, ahogy könyvében olvasható: „Mindennapos tapasztalatom, hogy elég egy piercing, néhány tetoválás, a hosszú sötét haj, bármi, ami egy közösség ízlése szerint extrém, és máris kinéznek.”

A regényben több gyulai szereplő is feltűnik, többek között Szabó Tibi, a Magna Cum Laude gitárosa, Boncza Tibi, a Magna Cum Laude roadja, Menyhért „Csiga” Csaba basszusgitáros és Kurta Ferenc, a zenekar alkalmi sofőrje. A kötetből az is kiderül, Farkas Zoltán szakmunkástanulóként két balhés évet töltött el a fürdővárosban. A település és az iskola nem nőtt a szívéhez, utólag rájött: nem volt a húsipariba való. Kukár István kollégiumi nevelőtanárként ismerte meg a zenészt, kommentárjában így vallott az azóta világhírnévre szert tett Farkas Zoltánról: „pici, törékeny gyerek volt, a 106-os szobában lakott, az emelet végében. Folyton a kezében volt a gitár, és pengetett, este nem lehetett rábírni, hogy elaludjon, reggel meg épp ezért nem lehetett kiverni az ágyból”.

Arra a kérdésre, hogy milyen volt a közös munka, Kiss László lakonikusan csak annyit mondott: „jó kaland volt”. A szerző hozzátette, a féléves közös projektből anekdotikus, szórakoztató könyv született, ami reményeik szerint nemsokára angolul is megjelenik.

Az Ektomorf novemberben harmincállomásos Európa-turnéra indult, de az együttes frontemberének szerencsére a kötet bemutatására is maradt ideje. Farkas Zoltán és Kiss László december 15-én 19 órától mesél a könyvről a Gyulai Várszínház kamaratermében, az esten közreműködik Csomós Lajos, a Békéscsabai Jókai Színház művésze, a házigazda dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere lesz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)