Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepélyes keretek között adták át az Erkel Ferenc Multifunkcionális Térségi Közösségi Központot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • K. F. • KULTÚRA • 2015. december 01. 14:00 • Frissítve: 2015. december 08. 22:00
Ünnepélyes keretek között adták át az Erkel Ferenc Multifunkcionális Térségi Közösségi Központot
Dr. Görgényi Ernő: a gyulai polgárok mindig ügyeltek arra, hogy megfelelő művelődési közösségi tereik legyenek
Az Operaház és a Magyar Nemzeti Balett műsorával nyílt meg november 30-án az Erkel Ferenc Multifunkcionális Térségi Közösségi Központ. A megújult burkolatok, valamint a korszerűsített hang-, fény- és színpadtechnika szebbé és használhatóbbá, míg az épület tetejére telepített kiserőmű takarékosan üzemeltethetővé teszik az épületet. A három hónap leforgása alatt elkészült beruházás tervezői és kivitelezői elismerő oklevelet vehettek át az átadóünnepségen.
____Eredeti-GYHRCSD_0047.JPG

Az Operaház művészei a Bánk bán című opera keresztmetszetét adták elő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dr. Görgényi Ernő, városunk polgármestere Márai Sándor Füveskönyvéből vett idézettel nyitotta meg a rendezvényt: „Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresetet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot.”

 

Dr. Görgényi Ernő 

A településvezető kiemelte: a gyulai polgárok mindig ügyeltek arra, hogy megfelelő művelődési közösségi tereik legyenek, ennek is köszönhetően városunk e tekintetben eléri a vidéki nagyvárosok színvonalát. A vár, a Vigadó vagy a könyvtár jelentősége jóval túlmutat a városon, és az európai műveltség dimenziójában is értékelhető.

Feladatunk ápolni és fejleszteni mindazt, amit eddig megörököltünk, megteremtettünk. A Göndöcs-kertben, az épületeket is beleértve elhanyagolt állapotok uralkodtak, ezért az önkormányzat elszántan harcolt a teljes rekonstrukcióért. A művelődési központ esetében teljes külső és belső rekonstrukcióra volt szükség. A most elkészült belső felújításra a város az Agóra-pályázaton közel ötszáz millió forintot nyert el – fejtette ki a polgármester.

 

Závogyán Magdolna

Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az összesen 23,5 milliárd forint értékű Agóra-beruházások kedvezményezettjei városunk kivételével, mind nagyvárosok. A döntéshozók a kultúra várost fejleszt elve alapján hozták meg döntéseiket, Gyula pedig kiemelkedő kulturális szerepénél fogva rászolgált erre a beruházásra – hangsúlyozta.  

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója egy Sebő Ferenc-idézettel vezette be a műsort: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” A főigazgató röviden szólt az Operaházról és a Magyar Nemzeti Balettről, amely a világ egyik legnagyobb ilyen intézménye.

Az ünnepség a Himnusz közös éneklésével kezdődött, a zenekart Somogyvári Ákos, Erkel Ferenc szépunokája, az Erkel Társaság elnöke dirigálta az eredeti kotta szerint, amelyet a pozsonyi harangok ihlettek. A műsor első részében Erkel Bánk bán című operájának keresztmetszete hangzott el olyan neves előadóművészek tolmácsolásában, mint Kertesi IngridWiedemann BernadettBusa TamásKelemen Zoltán és László Boldizsár. A bordalt a gyulai Erkel Kórus csabaiakkal kiegészített férfikara énekelte. Közreműködött Kocsár Balázs vezényletével a Magyar Állami Operaház zenekara, amely teljes létszámának egyharmadával volt jelen.

Szünet után a Magyar Nemzeti Balett vidámabb muzsikával oldotta fel a Bánk bán tragikus dallamait. Egy „kurrens”, modern koreográfus, a Hollandiában élő, cseh származású Jiri Kylian, Mozart Petite Mort művének és hat német táncának intim, erotikus, illetve humoros feldolgozású balettjét adta elő. A magas művészi igénnyel előadott műsor méltó volt a rangos eseményhez, hatalmas sikert aratott. 

GYULAI HÍRLAP • 2015. december 11. 08:00
Dr. Görgényi Ernő: a gyulai polgárok mindig ügyeltek arra, hogy megfelelő művelődési közösségi tereik legyenek
GYULAI HÍRLAP • 2016. január 04. 11:45
Dr. Görgényi Ernő: a gyulai polgárok mindig ügyeltek arra, hogy megfelelő művelődési közösségi tereik legyenek
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)