Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Öt egyházmegye találkozott Békésen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2015. október 07. 13:00
Öt egyházmegye találkozott Békésen
A III. Határmenti Találkozón majdnem ezren voltak jelen
A történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye valamikori területén élő öt egyházmegye gyülekezetei (Arad, Bánát, Békés, Csongrád és Temes) tartottak találkozót Békésen, a III. Határmenti Találkozón közel ezren vettek részt. Az istentiszteletek perselyadományait a szerbiai Magyarittabéról eltulajdonított Kossuth-szobor újraállítására ajánlottak fel, amely szobor a Kárpát-medence legdélibb részén állt, hirdetve a magyarok szabadságszeretetét. A találkozón bemutatkoztak az egyházmegyék, zenés-verses műsort adtak, valamint istentiszteletet és úrvacsorát tartottak. Minden egyházmegye kiállított egy-egy kórust is, akik közös műsorszámokat tanultak be, amit aztán együtt adtak elő.
____Eredeti-20151003027.jpg

zalai mihály, a megyegyűlés elnöke a békési találkozón 

Fotó: Békés Megyei Önkormányzat 

Trianon előtt a Magyar Református Egyház négy egyházkerületet alkotott, ehhez jött az ötödik, az erdélyi. A tiszántúli református egyházkerület hatalmas kiterjedésű déli egyházmegyéje volt Békés-Bánát, itt főként Észak-Békésben és Hódmezővásárhely környékén éltek nagy számban reformátusok. A Temesközben a magyarság szórványban volt, így ott nem nagy számban találunk reformátusokat. A reformátusok többsége magyar volt, bár az egyházmegyében cseh és német református gyülekezetet is találunk.

1920-ban a Békés-Bánáti Református Egyházmegyét feldarabolták. Az aradi és temesvári egyházmegye jelenleg Romániában van, és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület részét alkotja, ott már szórványban van a magyarság.

A Temesköz (Bánát) nyugati része a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz került, jelenleg Szerbia része. Itt található a Bánáti Református Egyházmegye néhány református faluval, városi magyar reformátussággal, ők a Szerbiai Református Keresztyén Egyház egyik egyházmegyéjét alkotják.

A magyarországi egyházmegyék a Csongrádi és Békési Református Egyházmegye, ezek a Tiszántúli Református Egyházkerület részei. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)