az átadón megállapodást írt alá veres andrás, a húsmanufaktúra vezetője Dr. Görgényi Ernő polgármester és daka zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A megjelenteket Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra vezetője köszöntötte. Beszédében kiemelte: családi összefogással jött létre ez az üzem, amellyel régi álma valósult meg. Augusztus 3-án kezdték meg a próbavágást. A beruházás a család anyagi, fizikai és szellemi segítségével készült el, sajnos a célra pályázati támogatást sem sikerült szerezni. Az álom megvalósításához már 2009-ben nekiláttak, de csak 2010-ben, az akkor felállt új városvezetéstől számíthattak segítségre. Az engedélyeztetés 2012-ben kezdődött meg, a kivitelezés pedig 2013-ban. Minden önerőből és hitelből készült el. A gyulai és a környékbeli termelőkkel együtt szeretnének működni a sertésfelvásárlás érdekében.
Veres András lapunknak elmondta: a teljes beruházás mintegy 70 millió forintba került. A heti 200 sertés levágására alkalmas vágóhídnak köszönhetően öt új munkahely jött létre.
Dr. Görgényi Ernő polgármester beszédében megemlítette: a vágóhíd létrehozásával a Veres család az emberi magatartás szimbólumát valósította meg. Kitartásuk példaértékű, ennek a szemléletnek kell terjednie városunkban. A gyulai húsfeldolgozást olyan nagy elődök alapozták meg, mint ifjú Balogh József és a nagyüzemi gyártást elindító tanítványa, Stéberl András. A nagy elődök is ugyanúgy bíztak kitartásuk és munkájuk eredményében, mint most a Veres család.
Dr. Kovács József országgyűlési képviselő rámutatott: a Veres család beruházása nemcsak a család számára fontos, hanem Gyula város életében is az, hiánypótló vállalkozás jött létre, mely mindannyiunk közös érdeke. Ő és a város vezetése a jövőben mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetőség szerint a húsüzem működését segítsék.
Gajda Róbert, Békés megyei kormánymegbízott kihangsúlyozta: már 100 esztendővel ezelőtt is voltak Gyulán olyanok, akik hitüket szakmai tudásukat adták a felemelkedésért. A húsfeldolgozás 3 éve volt mélyponton, de széles körű összefogással, a város segítségével sikerült túljutni rajta. Szakértelem és hit alapozta meg az elődök sikerét, s ugyanez a két dolog eredményeként valósulhatott most meg a Veres család húsüzeme.
Az eseményen megállapodást írtak alá, amely Gyula Város Önkormányzata, a Gyulahús Kft. és a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra közötti együttműködést rögzíti. Ennek értelmében a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra felvásárolja a termelőktől a sertést, majd azt levágást követően alapanyagként tovább értékesíti a Gyulahús Kft. részére.
Az átadóünnepség üzemlátogatással zárult.