Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Salacz Gyulára emlékeztek az aradiak és a gyulaiak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. október 01. 16:30
Salacz Gyulára emlékeztek az aradiak és a gyulaiak
Gyula szülötte 1875–1901 között volt Arad polgármestere
A városunkban született Salacz Gyula emléktábláját koszorúzták meg október 1-jén, csütörtökön a gyulai Kossuth Lajos utca és a Horváth Ferenc utca sarkán álló épület előtt. A megemlékezésen a koszorúk elhelyezése mellett beszédeket és verseket is meghallgathattak az egybegyűltek az egykori aradi polgármester tiszteletére.
____Eredeti-IMG_7915.JPG

koszorúzás a gyulai Kossuth Lajos utca és a Horváth Ferenc utca sarkán álló épület előtt

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Salacz Gyula 1832. január 31-én született Gyulán, majd felnőve ügyvéd lett, és Aradon telepedett le. Itt 1875–1901 között töltötte be a polgármesteri tisztséget, majd később országgyűlési képviselő volt Budapesten. 1910-ben megkapta az Arad díszpolgára kitüntetést. Ő volt városának leghosszabb ideig – 26 évig – regnáló polgármestere.

A gyulai ünnepség narrátora Bagyinszki Zoltán volt, rendezője pedig Gyula VárosÖnkormányzata és az Arad–Gyula Kapcsolataiért Egyesület. Elsőként beszéddel készült Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének elnöke, az Arad és Gyula Kapcsolataiért Egyesület tagja. A képviselő kiemelte, Salacz Gyula vezetése alatt Arad városa úgy volt képes törleszteni adósságait, hogy a közterhek közben nem növekedtek, ezért kifejezetten eredményes városvezetőként tartották számon. Az ő ösztönzésére készült el Arad első modern kori térképe, ami mai szemmel turisztikai attrakciónak nevezhető.

Az ünnepségen két vers is elhangzott románul és magyarul a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskola diákjainak jóvoltából. Az emlékezés végén az koszorút helyezett el Bognár Levente, Arad alpolgármestere, dr. Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester és a Gyula–Arad Baráti Társaság nevében Grigor Teodor elnök, majd a Gyulai Városbarátok Köre és az Arad–Gyula Kapcsolataiért Egyesület nevében Szalai György és dr. Köstner István

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)