Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Terméknagydíjat és életműdíjat kapott a gyulai Deka Union Kft. a Parlamentben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. szeptember 04. 17:10
Terméknagydíjat és életműdíjat kapott a gyulai Deka Union Kft. a Parlamentben
A cég 15. alkalommal vehette át a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy használati jogát
Magyar Termék Nagydíjat kapott a Deka Union Kft. Csemege debreceni páros kolbásza, ezen felül Dékány Ferenc, a gyulai cég tulajdonosa a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életműdíját is átvehette szeptember 3-án a Parlamentben. A családi vállalkozásnak azonban nem ezek az első sikerei, hiszen 2009-es megalakulása óta megszámlálhatatlan elismerésben részesült már. A hagyományos, minőségi hústermékeket készítő cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről számoltak be sajtótájékoztató keretében a gyulai Corso Boutique Hotelben.
____Eredeti-GYHRCSD_0011.JPG

A város nevében dr. görgényi ernő polgármester gratulált Dékány Ferencnek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A terméknek járó magas rangú kitüntetést Koszorús László Gáspár, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára adta át a Deka Union Kft. képviselőinek. Dékány Ferenc a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életműdíját dr. Latorcai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől vette át – az országban másodikként. A kitüntetést az élelmiszeriparban hosszú évek óta kifejtett, elkötelezett és magas szintű szakmai munkájáért érdemelte ki. A cégtulajdonos immáron 15. alkalommal vehette át a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy használati jogát.

Élelmiszeripari területről az idei évben 16 pályázat érkezett be a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy használatára, amelyből 5 pályázó cég foglalkozik kolbászgyártással. Ebből az öt vállalatból három Békés megyéből pályázott, kettő cég pedig Gyuláról. Ezek közül a Deka Union Kft. a Csemege debreceni páros kolbászával érdemelte ki a minőségtanúsító kitüntetést, valamint a tanúsító védjegy éves használati jogát.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a Parlamentben – hazánk vezetői és a magyar gazdaság jelentős szereplői között – rendkívül jó érzés volt gyulainak lenni, hiszen az aznap átadott elismerések két legnagyobb díját gyulaiak kapták: Dékány Ferenc a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életműdíját, a Gyulahús Kft. a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Gazdaságért Nívódíját nyerte el.

– Nincs még egy település, amely elmondhatja magáról, hogy ilyen megtiszteltetésben volt része, de ezért a megtiszteltetésért sokan keményen dolgoztak. A gyulai húsipar termékei nemcsak hazánkban, de a világ távolabbi pontjain is ismert és kedvelt termékek, és ahhoz, hogy ez így legyen, magas szintű szakmai tudással felvértezett és elkötelezett, szorgalmasan és sokat dolgozó, kiváló szakemberek nemzedékeinek munkája kellett. Ezek között a szakemberek között a ma élő generációk egyik legnagyobb alakja Dékány Ferenc. Azt vallom, hogy minden nemzedéknek tudnia kell, hogy a világ nem vele kezdődött, tudnia kell, hogy azok az elődök, akik felépítettek valamit, megbecsülést és tiszteletet érdemelnek, hiszen a mai és az utánunk következő nemzedékek az ő eredményeire építhetik tovább azt a sikeres utat, amely hitem szerint a gyulai húsiparban is előttünk áll – mondta a polgármester, aki a város nevében egy Erkel Ferencet ábrázoló herendi porcelánszobrot ajándékozott a húsipari szaktekintélynek.

Dékány Attila, a vállalkozás ügyvezetője a cég történetét idézte föl. A Deka Union Kft. 2009-ben, családi vállalkozásként alapította meg Dékány Ferenc és fia, Dékány Attila. 2010-ben egy véletlen folytán kezdtek el kolbászokat gyártani. Abban az évben egy áruházlánc kereste meg a vállalkozást, hogy felkérje egy nagyobb mennyiségű késztermék gyártására. A Deka Union Kft. a 2010-es évhez képest megötszörözte forgalmát a következő évben. A több éves előkészületeknek köszönhetően a 2014-es év háromszoros forgalomnövekedést hozott a vállalkozás életébe, a 2015-ös kereskedelmi adatok pedig máris mutatják, hogy a tavalyi éves forgalom duplázása várható ebben az évben.

____Eredeti-GYHRCSD_0015.JPG

Dékány Ferenc és a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életmű-Díja

A cégnek nincs saját gyára, ezért jelenleg hat üzemben bérgyártanak úgy, hogy minden receptúrát, alapanyagot, fűszerkeveréket, technológiát és szakmai felügyeletet a Deka Union Kft. biztosít. Ma a kft. 29 terméket készít, ebből 12 szinte minden áruház polcán megtalálható. A cég tulajdonosai csak minőségi termékek előállításával foglalkoznak, ezért kolbászaik csak hagyományos eljárással készülnek kizárólag sertéshúsból. Ezért a tulajdonosok garanciát vállalnak, és ezt hivatott kifejezni a minden címeres termék címkéjén megtalálható aláírás, ami Dékány Ferenc szignója. Ez az aláírás egyben tisztelgés a régi gyulai hentesmesterek iránt, akik 1933 óta kézjegyükkel illetik az általuk készített kolbászokat.

Az ügyvezető néhány korábbi elismerésükkel is elbüszkélkedett: a vállalkozás 2012-ben Címeres termékcsaládjával nyerte el a Magyar Termék Nagydíjat, 2014-es évben pedig a Címeres kulárés kolbász kapta a nagyszabású kitüntetést, majd ugyanabban az évben SuperBrands és MagyarBrands címet is kaptak. A Deka Union Kft. a tavalyi évben kiérdemelte a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyét 4 kolbászára is, idén pedig a fogyasztók körében végzett tesztek alapján a márkaismertség és kedveltség eredményeképpen megkapták a Business Superbrands elismerést is. Az elmúlt évben a vállalkozás exportált az Európai Unió országaiba is, és egyik termékükkel jövőre is neveznek a Magyar Termék Nagydíjra.

Az ügyvezető édesapja szakmai múltját is méltatta. A cég alapítója, Dékány Ferenc egész életében a húsiparban dolgozott, édesapja falusi hentes volt Nagykamráson. Tőle tanulta a kolbászkészítést, és a szakma szeretetét. A Gyulai Húskombinátban 35 évig dolgozott, ahonnan termelési és kereskedelmi igazgatóként ment nyugdíjba. Ezután 13 éven át a Csabahús Kft. ügyvezető igazgatója volt, majd később úgy döntött, hogy a fiának egy családi vállalkozás keretében adja át az elmúlt 50 év kolbászgyártási tapasztalatát, ezért közösen megalapították a Deka Union Kft.-t. Dékány Ferenc eddigi munkássága során több termékével átvehette a Magyar Termék Nagydíjat, részesült Kiváló Magyar Termék díjban, Ipari és Kereskedelmi Kamara különdíjában, Minőség Háza fődíjban, Újdonságdíjban, valamint Újhelyi Imre-díjban. Békéscsaba városa életműdíjban részesítette a kolbászkészítés hagyományai iránti elkötelezettségéért. Munkájának megbecsüléseként a Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tagjává választották. Dékány Ferenc a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tiszteletbeli elnöke.

____Eredeti-GYHRCSD_0021.JPG

A Magyar Termék Nagydíjas Csemege debreceni páros kolbász roppanós és finom!

Dékány Ferenc a legutóbbi elismerés tárgyát emelte piedesztálra. A cégtulajdonos a Csemege debreceni páros kolbászról elmondta, amikor felkérték, hogy gyártsa nagy mennyiségben, kikötötte, hogy csakis a valódi minőséget, az igazi cívis debreceni kolbászt készíti el, amely már a XIX. században is ismert volt a Hajdúságban, mint a hatalmas állatvásárok kedvelt eledele. Azóta a Deka Union Kft. debrecenije 132 boltban kapható.

A hentes szakembertől megtudtuk, igazi debreceni természetes bélbe töltött, hagyományosan füstölt, előfőzött kolbászféleség. Nem puha, nem kemény, kellemesen szaftos, paprikával és fokhagymával ízesített, nem száraz, nem is túl zsíros, enyhén füstölt, roppanós páros kolbász. Dékány Ferenc azt is megosztotta velünk, hogy a debreceni főzésének titka, hogy lobogó vízben 10 percig kell főzni. Utána nem szabad késsel enni, hanem harapni, hogy roppanjon az ember szájában. A Magyar Termék Nagydíjat nyert terméket a jelenlévők is megkóstolhatták, így hamar bebizonyosodott, a cég nem a levegőbe beszélt, ízletes roppanós debreceni kerül ki a kezei közül. Ha nem hiszik, kóstolják meg Önök is!

GYULAI HÍRLAP • 2015. szeptember 06. 11:36
A cég 15. alkalommal vehette át a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy használati jogát
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)