Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pompa, öröm, ünnepély: sikerrel zárult a néptáncünnep Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. augusztus 24. 20:00
Pompa, öröm, ünnepély: sikerrel zárult a néptáncünnep Gyulán
A XXI. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának szemet gyönyörködtető gálaműsora nem maradhatott el
Magyar zászlót előrántó ciprusi tánccsoport, nyolc üveggel és gyümölcsös kosarakkal a fejükön egyensúlyozó paraguayi lányok, az olasz fellépők régi korok világát idéző dobpergés kíséretében dobált zászlóik, na, és persze a szemet gyönyörködtető gálaműsor, és a mindezt ovációk tömkelegével fogadó közönség – röviden így jellemezhető a XXI. alkalommal rendezett Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának vasárnapi gálaműsora.
____Eredeti-GYHRCSD_0160.JPG

a körös táncegyüttes a néptáncfesztivál gálaműsorában

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

11 hazai és nemzetközi táncegyüttes 350 táncosa érkezett a XXI. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára augusztus 21. és 23. között Gyulára, hogy produkcióikkal elkápráztassák a nagyérdeműt. Az égi hatalmak azonban másképp rendelkeztek, így csak a harmadik napon mutatkozhattak be a közönség előtt.

A kétnapos bőséges eső csak a forgatókönyvben okozott fennakadást, a fellépők a közönséggel együtt két este is a Rondella terasza alá húzódva énekeltek, ha már valódi táncukat bemutatni nem nagyon volt mód. Vasárnapra azonban kiderült az ég és az esti fesztiválbemutató és az azt követő gálaműsor már zavartalanul lebonyolódhatott.

Az este során többször is színpadra lépő gyulai Körös Táncegyüttes tagjai hol sárközi karikázót mutattak be, hol a Fonó táncegyüttessel adtak elő közös produkciót, de a dicsőszentmártoni Kökényes- és a gyulai Harruckern Táncegyüttes műsora is szemet gyönyörködtető volt.

Az est fénypontját a külföldi együttesek bemutatkozó blokkja adta, hisz a ciprusiaknak már az érkezését is élénk tapssal fogadta a színültig telt nézőtér, és táncuk közben is egyre gyakrabban csapódtak össze a tenyerek. Visszafogottságuk a kevesebb több elvét erősítette, apró lépéseik, méltóságteljes alig mozdulataik feltárták a török világot, amikor pedig műsoruk végén egy méretes magyar zászlót is előrántottak, teljes lett az addig is meglévő sikerük.

A Paraguay Rekové Folklore Group színpompás ruhájú táncosai szinte elárasztották a tószínpadot, a lányok akkor is légies könnyedséggel suhantak, amikor gyümölcsös kosárral vagy épp egy nyolc üvegből álló emelvénnyel egyensúlyoztak a fejükön.

A történelmi atmoszférát sugalló dobpergés és trombitaszó alatt zászlóikat dobáló olaszországi Sbandieratori Ducato Caetani műsora pedig időutazásra vitte a háttérben a várban gyönyörködő nézőket.

Az igazán ünnepi hangvételű gálán pedig azok az együttesek is bemutatkozhattak, akiknek arra korábban nem nyílt lehetőség. Műsorukat azonban teljes sikerként értékelő tapssal jutalmazta a partoldalban álló és a lelátón helyet foglaló közönség.

GYULAI HÍRLAP • 2015. szeptember 03. 08:42
A XXI. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának szemet gyönyörködtető gálaműsora nem maradhatott el
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)