Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Melanómaszűrésen vehettek részt a páciensek a Gyulai Várfürdő orvosi rendelőjében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fekete Cintia • HÍREK • 2015. június 16. 17:00
Melanómaszűrésen vehettek részt a páciensek a Gyulai Várfürdő orvosi rendelőjében
A szűrés a Tégy az egészségedért! – Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben című projekt keretében valósult meg
____Eredeti-IMG_9134.JPG

dr. péter rózsa főorvos melanómaszűrésre várta a pácienseket

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Újabb ingyenes szűréseket hirdetett az Egészséges Városért Közalapítvány és az Egészségügyi Alapellátási Intézmény Egészségfejlesztési Irodája június 15. és 18. között Gyulán. A Tégy az egészségedért! – Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben című projekt keretében június 16-án melanómaszűrést tartottak a várfürdő orvosi rendelőjében, ahol dr. Péter Rózsa bőrgyógyász, a megyei bőrgondozó vezető főorvosa várta a pácienseket.

A főorvos lapunknak elmondta, az időben diagnosztizált bőrrák – ezen belül is a festéksejtes bőrrák, melanóma – az esetek túlnyomó százalékában gyógyítható. Épp ezért javasolt fél, de legalább egy évente részt venni egy ilyen vizsgálaton.

- A melanómát komolyan kell venni, hiszen ha az elváltozás nincs időben felismerve, az akár halált is okozhat. Egy anyajegy akár hetek, hónapok alatt is beindulhat. Sőt, egyes kutatások arról számolnak be, hogy a melanóma nem csak az anyajegyből alakulhat ki, de a teljesen ép bőrön is megjelenhet egy ilyen folt – fejtette ki dr. Péter Rózsa.

A főorvos a melanóma kockázati csoportjairól is említést tett.

- Vannak veszélyeztetettebb rizikócsoportok, például a világosabb bőrtípusú emberek, vagy akiknek sok anyajegye, szeplője van, illetve azok, akiknek a családjában már korábban is előfordult bőrrák. De a túl sok napozás, vagy szoláriumozás is előidézheti a melanómát – osztotta meg lapunkkal a főorvos.

Dr. Péter Rózsa arról is beszélt, hogy míg korábban főként az idősebb korosztály volt érintve ebben a témában, addig napjainkban egyre több fiatalnál, kisgyermeknél és serdülőnél is előfordul az anyajegy elrákosodása.

Beszélgetésünk után magam is részt vettem a szűrésen. A vizsgálat gyors és fájdalommentes volt, mely során a doktornő szabad szemmel, illetve dermatoszkóppal – bőrre helyezhető mikroszkóppal – vette szemügyre az anyajegyeket.

- Ha úgy látom, hogy valamelyik anyajegy bőrrák, vagy melanómagyanús, akkor a pácienst tovább irányítom. A melanóma diagnosztizálása után sebészi kimetszés történik, illetve korrekt szövettan készül, amelyből kiderül, hogy a bőr mely rétegébe terjedt el a daganat. Ettől függ az eset súlyossága. Ezzel párhuzamosan történik a tájéki nyirokcsomók vizsgálata, gyanú esetén tumorszűrés, mellkasröntgen, vérvétel történik. Ha pozitív a szövettani eredmény, akkor egy nagyobb kimetszés, nyirokcsomó-eltávolítás, nagyon súlyos esetekben pedig interferon kezelés és citosztatikus kúra következhet – tette hozzá végül dr. Péter Rózsa.

***

A következő napokon ingyenes szűréseket, tanácsadást és egészségügyi előadásokat is rendeznek a program keretében.

Június 17-én, szerdán 13–16 óráig úa reumatológia kapcsán kereshetik fel dr. Laduver Anitát a Béke sgt. 39. szám alatt, ugyanekkor Molnár Dániel mentőtiszt újfent bemutatót tart a várfürdőben.

Június 18-án, csütörtökön 13–16 óráig dr. Sebastian Constantinescu urológus szakorvosjelölt várja szűrésre, tanácsadásra az érdeklődőket a várfürdőben.

Aznap 17 órától dr. Kövesdi József pulmonológus szakorvos az allergia felismeréséről, illetve gondozásáról tart előadást, majd 17.30-tól dr. Zátonyi Adél védőoltás-tanácsadó az újdonságokról számol be a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Árvay-termében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)