Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A 95 évvel ezelőtti trianoni diktátumra emlékeztek Gyulán a nemzeti összetartozás napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. június 04. 23:00
A 95 évvel ezelőtti trianoni diktátumra emlékeztek Gyulán a nemzeti összetartozás napján
Petróczki Zoltán: Trianon olyan történelmi tragédia, amelynek súlya rányomta a bélyegét Közép-Európa sorsára

Trianon nem csupán a magyarság tragédiája, hanem egész Közép-Európáé – hangsúlyozta Petróczki Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján a csigakerti székely kapu előtt. A gyulai önkormányzat és az Október 23. Alapítvány által szervezett megemlékezésen mintegy százötvenen vettek részt.

____Eredeti-GYHRCSD_0006.JPG

a székelykapunál tartott ünnepi megemlékezésen PETRÓCZKI ZOLTÁN mondott beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Az 1920-ban megkötött trianoni szerződésről, amely a történelmi Magyarország területének nagy részét felosztotta szomszédai, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai között, évtizedeken keresztül alig esett szó a második világháború után, pontosabban az 1947-es párizsi békeszerződést követően – emlékezett a történelmi eseményekre Petróczki Zoltán, aki a trianoni kérdéskör irodalmi vetületeire is kitért beszédében.

Petróczki Zoltán: a magyar nemzeti tudat mellett a közép-európai népek megbékélésnek és történelmi együttműködésének az ügye is a trianoni hallgatás áldozatává vált

– Egy veszedelmes sziklaszírt akkor is hajótöréseket idéz elő, ha a térképek semmiféle jelzést nem adnak róla, sőt így még veszedelmesebb és pusztítóbb, még több áldozata van – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve, hogy a magyar nemzeti tudat mellett a közép-európai népek megbékélésének és történelmi együttműködésének az ügye is a trianoni hallgatás áldozatává vált.

– Trianon olyan történelmi tragédia, amelynek súlya rányomta a bélyegét Közép-Európa sorsára, és megterheli az itt élő népek kapcsolatait. Mindenekelőtt azonban megterhelte a magyar történelmet, a nemzet kollektív emlékezetét, súlyos frusztrációkat okozott, és nagymértékben felelős azért, hogy a 30-as és 40-es évek magyar kormányai a nemzet távlatosabb érdekeit háttérbe szorítva, a józan stratégiai gondolkodást figyelmen kívül hagyva az országot az európai jobboldali diktatúráknak kötelezték el – fejtette ki.

Petróczki Zoltán kiemelte: a trianoni irodalom legnagyobb kihívását az jelentette, hogy „a magyarság pusztán sérelmi magatartást választ”, vagy „ki tud alakítani egy új nemzeti tudatot, amely a nemzethez való tartozás elsődleges kritériumát nem a területben, az államban és a politikai egységben határozza meg, hanem a nyelvben, a történelmi hagyományban, a kulturális közösségben”.

– A trianoni irodalom legnagyobb erénye, máig érvényes tanulsága, hogy a kulturális és lelki nemzetnek ehhez az eszméjéhez eljutott, hogy a gyász érzései és a gyötrődés vallomásai után számot tudott vetni a lelki nemzet felépítésének esélyeivel és tennivalóival, ezáltal általános meggyőződéssé válhatott, hogy a nemzet több, mint a földrajzi és állami közösség, hogy az ország fogalmának van egy szellemi és lelki dimenziója is – hangsúlyozta a főigazgató.

A megemlékezésen Barbócz Sándor és muzsikusbarátai adtak műsort, valamint az Erkel Ferenc Vegyes Kar működött közre. A rendezvény végén a történelmi egyházak képviselői mondtak áldást, és osztották meg gondolataikat a megjelentekkel, majd közösen elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseit a székely kapu lábánál.  

GYULAI HÍRLAP • 2015. június 09. 23:51
Petróczki Zoltán: Trianon olyan történelmi tragédia, amelynek súlya rányomta a bélyegét Közép-Európa sorsára
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)