Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gálaműsorral zárult a gyulai ifjúsági kulturális fesztivál, a XXVI. Erkel Diákünnepek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. május 31. 18:30
Gálaműsorral zárult a gyulai ifjúsági kulturális fesztivál, a XXVI. Erkel Diákünnepek
Az Erkel Ferenc Művelődési Központban a közönség is ízelítőt kaphatott az elmúlt két nap versenyszámaiból
____Eredeti-GYHRCSD_0053.JPG

Gálaműsorral zárult a XXVI. Erkel Diákünnepek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Minden mozzanatra aktívan reagáló lelkes közönség, sikerben lubickoló fellépők és a versenyzők egymás sikerének öröme jellemezte az Erkel Diákünnepek fénypontjának számító gálát az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

A gondoltnál is sokkal gyorsabban telt el a XXVI. EDÜ két napja, melynek során az ország minden részéről érkező mintegy négyszáz diák versengett 15 művészeti kategóriában. A május 29-30. között megrendezett XXVI. Erkel Diákünnepeken azonban a kulturális megmérettetéseken kívül a teljes várost birtokba vevő, jó hangulatú, látványos eseményekben sem volt hiány.

Ennek szellemében köszöntötte Enyedi Anna és Mokán Márton az est házigazdájaként az Erkel Ferenc Művelődési Központ nézőterén május 30-án, szombat este helyet foglaló vendégeket, konferálták a fellépőket, hirdették ki a kategóriák helyezettjeit és szólították színpadra a felszólaló vendégeket.

- Az EDÜ számomra nem csak egy verseny, hanem olyan esemény, ahol a középiskolás diákok 1963 óta együtt ünneplik a kultúrát és a fiatalságot - mondta megnyitó beszédében Mittag Mónika önkormányzati képviselő. - Gyula városában kiemelt szereplőkként tekintünk a fiatalokra, mint városunk és országunk jövőjére, kiemelten fontosnak tartjuk a tehetséggondozást, és hogy a felnövekvő generáció minél aktívabban vegyen részt a valódi, értékes programokon, versenyeken, igazi életet élve. A művészi tevékenységek és ilyen jellegű fesztiválok arra is alkalmat adnak, hogy a felnőttek és a szülők is felfedezzék, hogy a fiatalok milyen értékeket rejtenek magukban. Ezért nagy öröm, hogy idén szintén sikerült megrendezni az EDÜ-t, hisz az országban már csak két helyen van hasonló diákfesztivál – fogalmazott Mittag Mónika.

Ament Balázs, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület elnöke és Balássy Fanni, a diákönkormányzat elnöke pedig a fesztivál megszervezésében segítséget nyújtó felnőtteket illette köszönettel.

Ament Balázs elsőként Farkas Mária tanárnőt szólította a színpadra, hisz – mint mondta – az EDÜ-k során végzett több évtizedes munkájának köszönhetően maradhatott fenn az egymásra építkező generációk közötti folyamatos kapcsolat. Hatékony problémamegoldásait megköszönve nyújtottak át virágcsokrot Sós Juditnak, az önkormányzat szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályvezetőjének, valamint 2001 óta bizonyított szervezőkészségéért és lelkiismeretes munkavégzéséért hívták színpadra a meglepett Szabó Enikő szervezőt.

____Eredeti-GYHRCSD_0042.JPG

A gálán a közönség is ízelítőt kaphatott az elmúlt két nap valamennyi művészeti kategóriájába nevezett versenyszámokból

Ezt követően a közönség is ízelítőt kaphatott az elmúlt két nap valamennyi művészeti kategóriájába nevezett versenyszámokból. A kamarazenekari kezdést a pécsi Szent Mór Vegyes Kar produkciója követte, az első, igazán hatalmas ovációt pedig a szintén Pécsről érkezett Nákity Noémi produkciója váltotta ki, aki méltán lett a Modern Szólóének kategória első helyezettje. A minden rezdülésre nagyon érzékenyen reagáló közönség tapsával már a dalba is bekapcsolódott, majd állva tapsolva ünnepelte a tehetséges fiatal lányt.

A Hódmezővásárhelyről érkezett Terjék Adrián sajátos felfogásban adta elő Petőfi Sándor Az őrült című versét, a zsűri ajánlásával pedig a Vers és prózamondás kategória győztese, a mezőtúri Berényi Norbert Garai Gábor Bizalom című versével nyűgözte le a közönséget. Az est során az Irodalmi alkotások kategóriájának első helyezettjeként a gyulai Kopcsák Róbert is felolvasta Igeidőket kiabáltam című művét.

Táncolt a Tánc és mozgás kategória második helyezettje, Gyulai Fanni Szarvasról, és a miskolci Lévay Diákszínpad is bemutatta két rövid jelenetét, melynek tagjai Irodalmi színpad kategóriában értek el második helyezést.

A műsorszámok és a díjak átadása során meglepetésként Szabó Enikő szervező és Balássy Fanni, a diákönkormányzat elnöke újra a publikum elé állt, hogy egy emlékplakett átnyújtásával köszönjék meg Ament Balázs állhatatos munkáját arra emlékeztetve, hogy az EDÜ-t 2017-ben újra meg kell szerveznie. Az elismerést a mintegy 60 fős stábja nevében megköszönő szervező hangsúlyozta, ehhez a jövőbeni munkához három tényező szükséges: akarat, lelkes szervező csapat és a városba ellátogató tehetséges diákok. A nézőtéren ekkor újra felhangzott az este folyamán már sokadszor kórusban ismételt szlogen, miszerint: „EDÜ volt, EDÜ van, EDÜ lesz!”

Ament Balázs a korábbi EDÜ-k „Tiéd a színpad!” hagyományainak újraélesztéseként a bemutatkozásra önként jelentkező hódmezővásárhelyi Bethlen Diákszínpad produkcióját konferálta fel abbéli reményét is megerősítve, hogy a XXVI. EDÜ résztvevőivel két év múlva ismét találkoznak.

A gálaműsor után az EDÜ zárásaként a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban a Fatal Error és a Blahalujziana zenekar koncertje vezette le a két nap során felgyűlt versenyizgalmakat.

***

XXVI. Erkel Diákünnepek díjazottjai:

Szólóhangszer és kamarazene:

1. Timár Benjámin, Timár Ádám, (Gyula)
2. A Budakeszi Furulya kamaraegyüttes (Budakeszi)
3. A Földes New Line kvintett, (Miskolc)
Különdíjas: Four Stick, (Gyula)

Kórus/ kamarakórus kategória:

1. A Szent Mór Vegyes Kar (Pécs)
2. Prohászka Ottakár Vegyes Kara (Budakeszi)
3. Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola Kórusa (Esztergom)
Különdíjas: A Szent Mór lánykar (Pécs)      

Könnyűzene kategória:

1. Bi-Tang Flow (Gyula) és a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány (Szentes)
2. Almost (Gyula)
3. MajaBendzsi Duo (Hódmezővásárhely)
Különdíjas: Zenek és a csibész (Miskolc)

Szólóének kategória:

Népzenei:

1. Bankó Bianka (Tatabánya)
2. Fülöp Norbert (Szarvas)
3. Kecskés Kornél (Gyula)

Komolyzene:
1. Németh Endre (Békéscsba)
2. Pusztai Hajnalka (Pécs)
3. Pap Emília (Miskolc)
Különdíjas: Nemczov Klaudia, Fülöp Kristóf, Janicsek Roland, Haász Anita (Gyula)

Popzenei:
1. Nákity Noémi (Pécs)
2. Horváth Dorina (Miskolc)
3. Magda Nikolett (Szeged)
Különdíjas: Nemczov Klaudia, Fülöp Kristóf, Janicsek Roland, Haász Anita (Gyula)

Vers és prózamondás:
1. Berényi Norbert: (Mezőtúr)
2. Gitye Boglárka Bianka (Gyula)
3. Terjék Adrián Tamás (Hódmezővásárhely)

Irodalmi alkotások (vers és próza) kategória:

1. Kopcsák Róbert (Gyula)
2. Balog Katalin (Gyula)
3. Krisztován Márton (Gyula)

Irodalmi színpad kategória:

1. Földes Diákszínpad (Miskolc)
2. Lévay Diákszínpad (Miskolc)
3. Bethlen Diákszínpad (Hódmezővásárhely)
Különdíjas: Vasvári Színjátszó Kör (Nyíregyháza)

Tánc és mozgás kategória:

1. Bárdos Lajos Alapfokú Intézet (Mezőtúr)
2. Gyulai Fanni (Szarvas)
3. Braun Dániel és Braun Melinda (Gyula)
Különdíjas: Kóra Katalin Bianka (Gyula) és Nicolae Balcescu Román Gimnázium néptánc együttese (Gyula)

Film kategória:

1. Bánkuti Csenge (Pécs)
2. Vascán Balázs (Gyula)
3. Bakacsi Márk (Makó)
Különdíjas: Balássy Fanni, Krisztován Márton és Árgyelán Endre (Gyula)

Vizuális Alkotások:

1. Imre Norbert (Gyula)
2. -
3. Orbán Kata (Gyula) és Csordás Mercédesz

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)