Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - EDÜ van! - Huszonhatodik alkalommal szállta meg Gyula várost a fiatalság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2015. május 30. 01:40
EDÜ van! - Huszonhatodik alkalommal szállta meg Gyula várost a fiatalság
A nagy múltú ifjúsági fesztiválon többszázas fáklyaerdő világította be városunk utcáit
Bizonyára a városunkat ellepő diákhad vidámsága fakasztott mosolyt a Napra is, hiszen az elmúlt napokban tapasztalt szomorkás időjárásnak nyoma sem maradt az EDÜ első napjára. Az alföldi ékszerdobozt megszállta a fiatalság – immáron 26. alkalommal. Az idén több mint fél évszázados múltra visszatekintő ifjúsági fesztiválon többszázas fáklyaerdő világította be városunk utcáit május 29-én este, hogy fényével hivatalosan is megnyissa a XXVI. Erkel Diákünnepeket.
____Eredeti-DSCF0232mm.JPG

fáklyás felvonulás a gyulai XXVI. erkel diákünnepeken

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Este a diáksereg a gyulai várban tömörült, hogy meghallgassa a szónokokat. Erkeles diákokból verbuválódott férfikar kezdte a Hazám, hazám… kezdetű áriát, aminek a végére már a többi tinédzser is fújta a refrént.

Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere megnyitó beszédében a 18 évvel ezelőtti EDÜ élményeit emlegette, amikor még maga is Erkeles diákként vett részt az eseményeken. Köszöntőjében elmondta, második alkalommal szervezi az Erkel Ferenc Gimnázium égésze alatt az önkormányzat ifjúságpolitikájában komoly feladatokat vállaló Mi egy Másért Közhasznú Egyesület az Erkel Diákünnepeket, amely az ifjúsági közösségépítésről, a tehetségkutatásról és a számtalan kikapcsolódást nyújtó programról szól.

____Eredeti-DSCF0077m.JPG

Megkapták a diákok a város kulcsát

Balássy Fanni, a diákönkormányzat elnöke Gyula nevezetességei között említette az 1963 óta megrendezett Erkel Diákünnepeket, amelyre idén tíz megyéből jöttek el tehetséges ifjak és tanáraik. Mint mondta, az arcok ugyan cserélődnek, a generációk változnak, de az EDÜ célja ugyanaz maradt: összegyűjteni azokat a diákokat, akik érdeklődnek a művészetek és a kultúra iránt – fogalmazott, majd a diákok nevében átvette a város kulcsát az alpolgármestertől.

A résztvevő megyék felsorolása után a Vascán-Kovács duó adott elő egy dalt, majd néhány rögtönzött szlogen skandálása közepette kitódultak a sihederek a várkertbe, ahol fáklyákat ragadtak, és hangos énekszóval és nagy dérrel-durral végigvonultak a Kossuth téren, a Városház utcán és a Béke sugárúton, végül a Göndöcs-kerten keresztül jutottak el az aznap esti koncert helyszínére. A Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban Ament Balázs, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület elnökének köszöntő szavai után a ’60-as-’70-es évek rockzenéjét és feelingjét idéző Ivan & The Parazol zenekar vette be a színpadot.

____Eredeti-DSCF0663m.JPG

Ivan & The Parazol

A Gyulai Hírlapnak Szabó Enikő, az EDÜ egyik szervezője elmondta, 15 kategóriában több mint négyszázan versengenek az idei Erkel Diákünnepeken, közülük 87-en az öt gyulai középiskolából, valamint a két helyi művészeti intézményből neveztek. Az EDÜ szervezésében 68 fiatal munkálkodik. 

Ficzere Tamás, 9.-es Erkeles diák csoportkísérőként vesz részt az EDÜ-n. A Gyulai Hírlap kérdésére elmondta, nagyon jó a csapat, és nagyon örül neki, hogy a sok kétely ellenére sikerült megszervezni a fesztivált. A versenyek közül az irodalmi színpadot látogatta meg, ahol véleménye szerint igen kreatívra sikerült a felhozatal.

Csernyán Tünde 11.-es tanuló Tiszaföldváron, illetve a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium balettcsoportjával érkezett Gyulára. Lapunknak elmondta, legjobban a fáklyás felvonulás tetszett neki, és társaival nagyon várják már a másnapot, amikor kiderül, milyen eredményt értek el a versenyen.

Haász Anita, az Erkel gimnázium 11.-es tanulója lapunknak kifejtette, az EDÜ óriási élmény mindenkinek, a helyi és a városunkba érkező diákoknak egyaránt. Mint mondta, a szervezés legalább akkora buli, mint a versenyeken és a koncerteken való részvétel. Ő maga a dekorcsapatban munkálkodott a fesztivált megelőzően, de meg is mérettetik, méghozzá szólóének kategóriában.

Hajdu Zoltán János, az Erkel Ferenc Gimnázium testnevelés-történelem szakos tanára nagyon jól szórakozott a felvonuláson, és örömmel látta, milyen lelkes a diákság. Ő is úgy gondolja, hogy az est újabb bizonyítékkal szolgált a lokálpatrióta definícióra: EDÜ volt, EDÜ van, EDÜ lesz!

***

Az Erkel Diákünnepek további szakmai programjait május 30-án, szombaton 8–16 óráig látogathatják a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, az Erkel Ferenc Művelődési Központban, a Gyulai Várszínház kamaratermében, a Vigadóban és a Rondellában. A szakmai programok után, 18–21 óráig tart az EDÜ-gála a művelődési központban. Aznap este 22 órától a városi tornacsarnokban a Fatal Error, a Blahalujziana zenekarok, majd DJ szórakoztatja a tinédzsereket. Bővebb információkat, illetve részletes programot az erkeldiakunnepek.hu oldalon olvashatnak.

 

GYULAI HÍRLAP • 2015. június 01. 10:55
A nagy múltú ifjúsági fesztiválon többszázas fáklyaerdő világította be városunk utcáit
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)