Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tanévzáró ünnepségen csillogtatták tehetségüket a gyulai néptánc és népzenészpalánták

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. május 22. 13:50
Tanévzáró ünnepségen csillogtatták tehetségüket a gyulai néptánc és népzenészpalánták
A Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának tanévzáróját szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség
____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

Tanévzáró ünnepségen csillogtatták tehetségüket a gyulai néptánc és népzenészpalánták

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Színvonalas műsordömpinggel zárta az idei tanévet a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszaka május 21-én, a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. A 2014/2015-ös tanévben mintegy 110 növendék járt az intézmény néptánc tanszakára. Az est folyamán a tanulók a magyar néptáncdialektus valamennyi részterületéből ízelítőt adva, változatos koreográfiákban mutatták meg közönségüknek, hogy mit tanultak az elmúlt évben. A tanévzárón nemcsak táncosok, hanem a jövő népzenészei és népdalénekesei is színpadra léptek.

____Eredeti-GYHRCSD_0010.JPG

A hangulatot a 3.-4. évfolyamos Apró Gyöngyök csoport alapozta meg

A tanévzárón látott táncprodukciókat Boriné Kőrösi Beatrix, Szugyiczki Julietta, Kardos György és Hajdu István Gergely néptáncpedagógusok tanították be. A népzenészeket Téglás Ferenc oktatta, az énekesek felkészítője pedig János Hajnalka volt. A talpalávalót a Téglás Zenekar biztosította.

A hangulatot a 3.-4. évfolyamos Apró Gyöngyök csoport alapozta meg, akik szilágysági csárdást, verbunkot és ropogtatóst jártak. Produkciójuk után dr. Görgényi Ernő polgármester ünnepi köszöntőjét hallhattuk, aki az intézmény fennállásának 20. évfordulója kapcsán kiemelte: 20 év már képes hagyományokat teremteni.

A polgármester arról is szót ejtett, hogy a folklór, a hagyományos kultúra ápolása nem húsz éve kezdődött el Gyulán, hanem már jóval korábban, hiszen a Körös Néptáncegyüttes és a gyulai Erkel Ferenc Zeneiskola is több mint 60 éves múltra tekintenek vissza. Dr. Görgényi Ernő beszédében úgy fogalmazott: A szellemi örökség természeténél fogva is tünékeny, így kétszeresen is sürgető szükség van e hagyományok tudatos megmentésére, továbbéltetésére.

____Eredeti-GYHRCSD_0024.JPG

Dr.Görgényi Ernő: A múltban gyökerező kulturális örökség közösségünk azonosságtudatának egyik, ha nem a legfontosabb forrása

-  Számunkra vitán felül kellene álljon, hogy a múltban mélyen gyökerező kulturális örökség közösségünk azonosságtudatának egyik, ha nem a legfontosabb forrása. De nyilván nem várhatjuk egy gyermektől, hogy ugyanezzel a szemlélettel élje mindennapjait. Viszont megmutathatjuk neki mindazokat az értékeket, melyekkel rendelkezünk. És ha ügyesen tesszük mindezt, akkor élményként adjuk tovább őseink kultúráját – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő.

A polgármester után a néptáncóvodások léptek színpadra. Az apró tünemények játékfűzést adtak elő, majd a Gyöngyöcskék csoport előadásában moldvai táncokat láthatott a közönség. Őket a furulyások követték. Elsőként Tóth Lili, majd Kovács Ella tanulók műsorát hallhattuk, akik felkészítő tanáruk, Téglás Ferenc kíséretében csillogtatták tehetségüket.

Ezután a Cimbora Gyermek Táncegyüttes kedveskedett nekünk. Tagjai méhkeréki táncokat mutattak be. Műsoruk után a két évvel ezelőtt életre hívott Cimbora Gyermek Táncegyüttes „Év táncosa” díj átadása következett. Ezt az elismerést az idei tanévben Szakács Nóra és Molnár Ádám érdemelte ki.

A tavaly alakult Tipi-tuli énekegyüttes felcsíki népdalokkal kápráztatott el minket, majd a 2. évfolyamos Gyöngysarkantyú csoport kalocsai táncbemutatójának tapsolhattunk. Az Iciri-Piciri csoport tagjai Lányok és fiúk – játékok és táncok Rábaközből című koreográfiájukkal szórakoztatták a nagyérdeműt, majd a Cimbora Gyermek Táncegyüttes egyik szólistája, Ágoston István lépett a színpadra, akitől mezőségi férfitáncot, korcsost láthattunk.

____Eredeti-GYHRCSD_0056.JPG

A Gyöngyöcskék csoport előadásában moldvai táncokat láthatott a közönség

A 4.-5. évfolyamos nagybőgősök, Bombitz Bálint és Horváth Ádám – a Téglás zenekarral együtt – kalotaszegi legényest húzott. A Gyöngyszemek csoport tagjai Mikor megy a legény című produkciójukat adták elő, mely során bagi táncokat jártak. A Gyönyszemek csoport „Év táncosa” díjat Horváth Anna Judit és Tövisháti Mihály vehette át.

A Cimbora Gyermek Táncegyüttes szólistái, Ágoston István, Méhész Levente és Molnár Ádám a magyar néptánchagyomány egyik legnehezebb férfitáncából adtak ízelítőt, györgyfalvi legényest jártak. Utánuk a Tipi-tuli énekegyüttes Békés megyei népdalokat adott elő, a Mézike és a Gyöngysarkantyú csoportok pedig mezőföldi táncokat roptak. Őket a népzene tanszak citerás növendékei követték a színpadon. Baukó Bence és Horváth Péter 2. osztályos, majd Tóth Levente 3. osztályos tanulók katonadalokkal kedveskedtek hallgatóságuknak, a 4. évfolyamos Romvári Rebeka, Kovács Aisa, Lázár Alíz és Bonyhádi Péter pedig Felső-Tisza vidéki népdalokkal mulattatták a népet.

Az est záróprodukciójaként a Cimbora Gyermek Táncegyüttes Szentiványi állomáson című koreográfiájában gyönyörködhettünk. A műsorszámot és a tanévzárót szűnni nem akaró vastapssal jutalmazták a vendégek, részükről valamennyi gyermek a következő évfolyamba léphet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)