Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai Dürer Nyomda Kft. is tagja az országos tankönyvgyártást végző konzorciumnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. május 13. 22:00
A gyulai Dürer Nyomda Kft. is tagja az országos tankönyvgyártást végző konzorciumnak
Az iskolák idei rendelését, a 12,3 millió tankönyvet négy magyar nyomda készíti el
A tavalyi évhez képest félmillióval több, összesen 12,3 millió tankönyvet rendeltek idén az iskolák – jelentette be Hegedüs István, az EMMI tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa május 13-án, a debreceni Alföldi Nyomda Zrt.-ben. A sajtótájékoztatón elhangzott, a tankönyveket július 31-re készíti el a gyártást végző konzorcium, amely négy magyar nyomda, köztük a gyulai Dürer Nyomda Kft. együttműködésével jött létre. A könyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. augusztus 3. és 25. között szállítja ki az iskoláknak.
____Eredeti-IMG_4349.JPG

összesen 12,3 millió tankönyvet rendeltek idén az iskolák

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Dr. Horváth Csaba, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke hangsúlyozta, egy olyan hatékony együttműködésnek lehetünk tanúi, melynek szeptemberre bizonyosan meglesznek az eredményei, a könyvek időben jutnak el a diákok táskáiba. Mint mondta: ez egy jeles ünnep számukra, hiszen a szövetség tagjai a nyomtatott kommunikáció mellett köteleződtek el.

____Eredeti-IMG_4301.JPG

Hegedüs István: 12,3 millióra nőtt az iskolai tankönyvigény

Hegedüs István beszámolójából kiderült, a tavalyi 11,8 millió darabról 12,3 millióra nőtt az iskolai tankönyvigény. A miniszteri biztos úgy fogalmazott, ez az elmúlt évtized legnagyobb megrendelése a könyvgyártási szakmában.

- A 2014. évhez képest félmillió darabbal több könyvet rendeltek az iskolák idén, az április 30-án zárult alaprendelési időszakban. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy immár második éve csökkent a tankönyvek ára. 2014-ben 15, majd az idei évben 20%-al – fejtette ki Hegedüs István.

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy 10 év óta először csökkent 1000 forint alá egy tankönyv átlagos ára, ami egész pontosan 983 forintra tehető. A legdrágábbak közé a szakképzéshez, illetve a nemzetiségi tankönyvellátáshoz kapcsolódó könyvek tartoznak.

- A hatékonyság javulását mutatja az is, hogy ez év szeptemberétől immár több mint 800 ezer diák kap ingyen tankönyvet – folytatta Hegedüs István.

Mint kifejtette, az 1-3. évfolyamosok alanyi jogon kapnak ingyenes tankönyvet, 4. osztálytól pedig a diákok fele normatív kedvezményben részesül. Az általános iskola évfolyamai felmenő rendszerben kapcsolódnak be az ingyenes tankönyvellátásba, jövőre a negyedik évfolyam következik.

- Külön érték, hogy a konzorciumban vidéki nyomdai fellegvárak vesznek részt. Munkavállalóik oroszlánrészt vállalnak abban, hogy a szűkre szabott időben a tankönyvek elkészüljenek – fűzte hozzá Hegedüs István.

____Eredeti-IMG_4265.JPG

György Géza: A nyomdákon nem fog múlni, július 31-re elkészülnek a könyvek

György Géza, a konzorciumvezető Alföldi Nyomda Zrt. vezérigazgatója a társulás létrejöttéről beszélt. Mint kifejtette, amikor tavaly ősszel az állam megvásárolta a volt Nemzeti Tankönyvkiadót, illetve a volt Apáczai Kiadót és beolvasztotta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetbe, már sejthető volt, hogy az állam oldalán létrejön egy mammutszervezet, melynek igényeit csakis egy közbeszerzési eljárás keretében lehet kielégíteni. A négy konzorciumi tag – a debreceni, a gyulai, a szekszárdi és a lajosmizsei nyomda – már ekkor megkezdte a szerveződést.

A vezérigazgató arról is említést tett, hogy a program számos alvállalkozó, köztük a gyomai Kner Nyomda közreműködésével zajlik majd, így a magyar könyvnyomdaipar 80-85%-a részt vesz a gyártásban. György Géza hozzátette, a nyomdákon nem fog múlni, megfeszített munkával, de július 31-re elkészülnek a könyvek.

____Eredeti-IMG_4518.JPG

Elkezdődött a tankönyvgyártás az Alföldi Nyomda Zrt.-nél

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Tőczik Zsolt kiemelte, az, hogy magyar nyomdák nyerték el a magyar nyelvű könyvek gyártásának lehetőségét, számukra is előnyös, hiszen könnyebb kooperációt és gyorsabb szállítást tesz lehetővé. Az igazgató elmondta, a KELLO múlt hét pénteken összesítette az április 30-al lezárult alaprendeléseket, ezeket elküldte a kiadóknak, rajtuk keresztül pedig a nyomdákba jutott, így már el is kezdődhetett a gyártás. Tőczik Zsolt elmondta, augusztus 3-tól kezdik szállítani a könyveket, melyek legkésőbb augusztus 25-ig érkeznek meg az iskolákba.

Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója elmondta, továbbviszik a Nemzeti Tankönyvkiadó és az Apáczai Kiadó minden sikeres könyvsorozatát, valamint folytatják a 2013-ban elindított kísérleti programot is. Idén több mint 100 kísérleti könyv kerül majd az iskolákba. A kötetek használata során munkanapló formájában megörökített tapasztalatok ugyanis fontos korrekciós bázist jelentenek. Segítségükkel a jövőben minőségileg jobb könyvekből tanulhat az ifjúság.

Zárásképpen a konzorciumban érintett települések képviselői osztották meg gondolataikat. A sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Ács Rezső, Szekszárd városvezetője voltak jelen.

____Eredeti-IMG_4383.JPG

Dr. Görgényi Ernő: A megváltozott versenykörülmények közepette is helyt tudott állni a Dürer Nyomda

- Egy olyan városból jöttem, aminek már az első polgármestere is nyomdász volt, nyomdatulajdonos, így városunkban értelemszerűen komoly hagyománya van a nyomdaiparnak. A gyulai Dürer Nyomda Kft. idén lesz 80 éves, ami önmagában is egy szép tradíciót jelent, ráadásul ez a cég a városban a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozik, és a város 10 legnagyobb adófizetőjének az egyike – emelte ki a gyulai városvezető.

A Gyulai Hírlapnak dr. Görgényi Ernő később kifejtette, a Dürer Nyomda tulajdonosát elismerés illeti, hogy olyan fejlesztéseket valósított meg az elmúlt évtizedben, aminek köszönhetően korszerű technológiai és magas szakmai színvonal jellemzi a kft.-t. Ez azt eredményezte, hogy a tankönyvnyomtatásban megváltozott versenykörülmények közepette is helyt tudtak állni.

- Amikor az állam a tankönyvgyártást állami feladattá tette, akkor országgyűlési képviselőnkkel az oktatási kormányzatnál jeleztük, hogy fontos számunkra, hogy a tankönyvgyártásban a gyulai Dürer Nyomda is részt vegyen a jövőben. Akkor kaptunk ígéreteket, hogy a nyomda lehetőséget fog kapni arra, hogy ezeken az állami tendereken részt vegyen – részletezte az előzményeket dr. Görgényi Ernő.

Fekete Viktor Iván, a gyulai nyomda ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a konzorcium jól szimbolizálja az összetartást.

- Nagyon örülök, hogy a konzorcium részesei lehetünk, hiszen nagy múltú, régi nyomdákkal karöltve egy olyan projekten tudunk dolgozni, ami meghatározó mind a cég, mind a város, mind a 92 fő munkavállaló számára. Kapacitásunk lehetővé teszi, hogy havi szinten akár több százezer, esetleg milliós tételekben is kiadványokat gyártsunk – fejtette ki lapunknak Fekete Viktor Iván.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)