Hajdu István László (gasztroblogger, nyugdíjas órás):
– Tény, hogy mostanában különféle divatirányzatok hatására is elgondolkozunk, melyik hús az egészségesebb. Mindegyiknek megvannak a pozitív élettani hatásai, de a választás szempontjából egy úr van: a pénztárcánk. Húst több ezer éve eszünk. Ez fehérjeszükségletünk elsőrendű forrása. Hiába szeretnénk viszont jóllakni a világ legdrágább wagyu marha steakjével, az elkeserítően borsos ár csak a kiváltságosok számára engedhető meg. Marad tehát az olcsóbb fehér hús: a csirke és más baromfi, mert a vadak szintén egészséges vörös húsához is nehéz hozzájutni. Van még a halhús, amiből legalább hetente egyszer kellene ennünk nélkülözhetetlen élettani hatásai miatt, de nem tengerparti nép vagyunk.
Veres András (hentesmester):
– Nálunk talán a vörös hús viszi a prímet. Főleg a sertés, de birkát és marhát is fogyaszt a család. Magyarországon szerintem a sertéshús a legnépszerűbb – bár a vagyoni helyzet is nagyban befolyásolja azt, hogy az ember vörös vagy fehér húsokat fogyaszt-e sűrűbben. A mi üzletünkben a sertéshús fogy leginkább, de persze sokan vásárolnak baromfiféléket is. A sovány baromfihús zsírban elég szegény, és mivel a D-, E-, K-vitamin zsírban oldódik, amikor ezt fogyasztjuk, akkor kevesebb vitamin jut a szervezetünkbe. Ami a vörös hús mellett szól, hogy teljes értékű, mindenféle zsírban és vízben oldódó vitamin van benne. Nagy előnye pedig, hogy vasat is tartalmaz, ami főleg a hölgyek számára fontos.