Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vonulj vissza rossz idő! - Hangos lármával kergették el a telet a gyulai Apor téren

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. február 17. 19:00
Vonulj vissza rossz idő! - Hangos lármával kergették el a telet a gyulai Apor téren
A téltemető ünnepségen a Németvárosi Óvoda csemetéi és az Implom József Általános Iskola diákjai vettek részt
Hangos lármával kergették el a telet ovisok és iskolások a gyulai Apor téren. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Zajkeltő eszközök ricsajától és gyermeki hangok zsibongásától zengett február 17-én a gyulai Apor tér és környéke. Mint oly sok népszokást, a téltemetés különleges hagyományát is évről évre megünneplik a Németvárosi Óvoda lurkói és az Implom József Általános Iskola német tagozatos diákjai. Ezen a napon kicsik és nagyok hangoskodással, mondókákkal és énekekkel igyekeztek elhessegetni a télidőt, valamint a szokásokhoz hűen idén is elégették a hideg évszakot jelképező szalmabábot.

Az ovisok a korábban elkészített kiszebáb mögött felsorakozva vonultak az Apor térre, hogy iskolás pajtásaikkal közösen űzzék el a telet. Menet közben a gyermekek magyar és német nyelvű mondókákat és énekeket harsogtak, miközben fedőkkel, kaviccsal megtöltött tárgyakkal, kereplőkkel, sípokkal és dobokkal csörömpöltek - épp csak a nádi hegedű hiányzott a lármás eszközök sorából. 

Németváros főterére érve Szerb Irén Magdolna óvodapedagógus szólt néhány szót a tömeghez, majd meggyújtották a szalmabábot. A bábu épp hogy lángra kapott, egy titokzatos, maszkos alak ugrott elő a tömegből, aki egy bottal hadonászva igyekezett visszavonulásra késztetni a rossz időt, miközben körbe-körbe táncolta az égő szalmakupacot.

A Gyulai Hírlapnak Fazekas Sándorné, a GYVEÓ Németvárosi Óvoda tagintézmény-vezetője elmondta, ezt az ünnepséget minden évben húshagyó kedden rendezik meg, hiszen ekkor ér véget a farsangi időszak. A babonák szerint ezen a napon még megengedett a hangos mulatozás, és még utoljára fel lehet ölteni a jelmezeket, ám hamvazó szerdától már a nagyböjtre való készülődés kerül előtérbe. A tagintézmény-vezető azt is elmesélte, hogy az ünnepség során elégetett kiszebáb már hétfő reggel óta a Németvárosi Óvoda épülete előtt állt, melybe gyermekek és felnőttek is elrejthették papírra vetett kívánságaikat, olyan negatív dolgokat, melyektől meg szeretnének szabadulni. A bábu elégetésével így nem csak a hideg telet, de a bánatot, fájdalmat és keserűséget is elkergették a jelenlévők.

Az ünnepség végeztével a gyermekek ízletes csörögefánkot lakmározhattak, amivel Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata lepte meg a társaságot.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)