Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 150 citrommal hálálta meg a gondoskodást egy gyulai citromfa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • HÍREK • 2015. január 27. 09:00
150 citrommal hálálta meg a gondoskodást egy gyulai citromfa
Dr. Ökrös István: Gyermekkori álmom volt, hogy legyen egyszer egy termő citromfám
A gazdagon termő citromfa és büszke gazdája. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Egyik évről a másikra mintegy másfélszáz termést hozott egy citromfa Gyulán. A Gyulai Hírlapnak dr. Ökrös István, a fa tulajdonosa elárulta, mitől vált egy csapásra bő termővé a több mint tízéves citrusféle.

Az állatorvos körülbelül tíz éve kapta az oltott citromfát egy kutyatenyésztő ismerősétől. Nyáron szabadban, napfényben, míg hideg időben garázsban, majd téliesített teraszon tartotta, és az előírásoknak megfelelően gondozta a fát, amely eddig csupán egy-egy déligyümölcsöt hozott „mutatóba”.

- Gyermekkori álmom volt, hogy legyen egyszer egy termő citromfám. Erdélyben élő nagyanyámnak volt egy fája, amelyiken volt, hogy egyszerre kétszáz citrom is termett – mondta dr. Ökrös István.

A csaknem kétméteres fa azonban nem véletlenül „döntött” úgy, hogy ezúttal 150 terméssel ajándékozza meg gondos gazdáját.

- Tavaly egy tanyáról nagyon jó, érett marhatrágyát kaptam. Tél végén, tavasztól azzal trágyáztam, utána el is kezdett virágozni. Nagyon sok, rendkívül kellemes illatú virágot hozott, ami jelezte, hogy megfelelő porzás esetén nagy mennyiségű gyümölcs várható rajta – fejtette ki a fa büszke tulajdonosa.

A család rendszeresen fogyasztja a bio citromtermést, jut bőven teába, salátába, süteménybe. Finom is, hasznos is, főleg ilyenkor télidőben, hiszen a citrom magas C-vitamintartalma jól jön az évszakra jellemző meghűléses betegségek visszaverésében. Megszámlálhatatlan jótékony hatásai között serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot, méregtelenít, sőt bőrfiatalító hatása is van.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)