Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint 2000 diák kapott tiszteletjegyet a gyulavári kastélyba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. január 07. 17:30
Több mint 2000 diák kapott tiszteletjegyet a gyulavári kastélyba
A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány tiszteletjegyeket ajánlott fel a gyulai általános iskolák részére
A gyulai köznevelési kerekasztal idei első ülésén. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Megtartotta 2015. évi első ülését a tavaly decemberben életre hívott gyulai köznevelési kerekasztal alap- és középfokú iskolákat képviselő munkacsoportja január 7-én, a polgármesteri hivatal ovális termében. A találkozó napirendi pontjainak megtárgyalását egy rendkívüli felajánlás előzte meg, amely során a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány több mint 2000 darab gyulavári kastélyba szóló tiszteletjegyet nyújtott át az általános iskolák képviselői részére.

A Gyulai Hírlapnak Kónya István alpolgármester, a köznevelési kerekasztal koordinátora elmondta, az eszmecsere elsődleges céljait az éves ütemterv kialakítása, valamint az intézmények képviselői által előzetesen javasolt, prioritást élvező témakörök, illetve a beiskolázással kapcsolatos napirendi pontok megvitatása képezi.

- A beiskolázás kérdésköre talán a legfontosabb napirendi pontunk jelenleg, hiszen az általános iskolásoknak február 15-ig kell eldönteniük, hogy melyik középfokú oktatási intézményben szeretnének továbbtanulni. Nyilvánvalóan az a célunk, hogy minden gyulai általános iskolás gyermek itt, Gyulán folytassa középfokú tanulmányait. Természetesen erre nem kötelezhetjük a szülőket, így ki kell dolgoznunk egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy hogyan tartsuk itt a szürke állományt – mondta lapunknak Kónya István.

Az alpolgármester hozzátette, a munkacsoportnak a továbbiakban az SNI, illetve a BTM nehézséggel küzdő diákok oktatásával kapcsolatos problémákról is szót kell ejtenie. Kónya István úgy fogalmazott, erre a feladatra minden oktatási intézménynek és pedagógusnak fel kell készülnie.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Czirle Csaba, a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány projektmenedzsere egy rendkívüli esemény kapcsán köszöntötte a jelenlévőket. Czirle Csaba elmondta, az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, több mint 2000 gyulai általános iskolás diák számára biztosítja a lehetőséget a gyulavári kastély, illetve a nemrégiben létrehozott interaktív természettudományos kiállítás ingyenes megtekintésére.

A felajánlást jelképező tiszteletjegyet Dohányosné Heczler Erika kurátor és Oroszné Árgyelán Ilona, a gyulavári kastély intézményvezetője nyújtotta át Kónya István alpolgármesternek, majd – egy-egy természettudományos naptárral kiegészítve – átadták a belépőjegyeket az alapfokú oktatási intézmények képviselőinek is. A nagylelkű adomány több mint egymillió forint értékű szolgáltatást foglal magába.

A Gyulai Hírlapnak Ancsin Péter a Körös-Maros Biofarm Kft. ügyvezetője elmondta, cégük 10 évvel ezelőtt hozta létre a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítványt, melynek köszönhetően most lehetőségük nyílt arra, hogy minden gyulai általános iskolást megajándékozzanak egy-egy ingyen belépővel, amely a 18 tárlatot bemutató, zömében természet- és környezetvédelmi kiállításokat felsorakoztató múzeum megtekintésére jogosít fel.

Az elemi és középiskolák munkacsoportjának első ülése a napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott. Mittag Mónika önkormányzati képviselő, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke egy sürgető probléma felvetésével indította az eszmecserét. Felszólalásában arra világított rá, hogy évek óta igen magas színvonalon folyik a német nemzetiségi oktatás mind a Németvárosi Óvodában, mind az Implom József Általános Iskolában, ám hasonlót a gyulai középfokú iskolák nem kínálnak. A képviselő kifejtette, nyolcadik osztályos korukra a német nemzetiségi tagozatos diákokban egy erős nemzetiségi identitás alakul ki – a nyelvórák, a nemzetiségi táncoktatás, a népismereti oktatás és a hagyományos ünnepségek révén – ám városunkban nincs lehetőségük ezt tovább ápolni, nyelvtudásukat tovább fejleszteni. Mittag Mónika hangsúlyozta, ezt a feladatot valamelyik középfokú oktatási intézménynek fel kellene vállalnia.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)