Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ingyenes ortopédiai és szemfenékszűrésekkel várta a gyulaiakat az Egészségfejlesztési Iroda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2014. december 11. 19:00
Ingyenes ortopédiai és szemfenékszűrésekkel várta a gyulaiakat az Egészségfejlesztési Iroda
A kampányszűrés az Egészségfejlesztési Iroda szemléletformáló életmódprogramjának keretében valósulhatott meg
Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Tégy az egészségedért! címmel újabb szemléletformáló életmódprogramot rendezett a gyulai kistérségben – Eleken, Kétegyházán, Lőkösházán és Gyulán – az Egészségfejlesztési Iroda. A december 8. és 11. között megvalósuló ingyenes kampányszűrések során ortopédiai és szemfenék (fundus) vizsgálaton, valamint diabétesz rizikószűrésen vehettek részt a páciensek.

A Gyulai Hírlapnak dr. Pohánka Tünde, a szemfenék (fundus) szűréseket végző szakorvos elmondta, a program során egy speciális eszközzel a szem törőközegeit vizsgálják meg, a szaruhártyától haladva egészen a szemfenékig, illetve ellenőrzik a szemfenék hátsó pólusát is, ahol a látóidegfő és az éleslátás helye is található.

- A vizsgálat során ezeknek a területeknek az épségét, alakját, színét tudjuk megnézni, ami által bizonyos mértékben megítélhető a működésük is. Ez nyilvánvalóan csak egy alapszintű szűrés, hiszen számtalan egyéb módszerrel és eszközzel is megvizsgálhatjuk a szemet. Ennek ellenére, az ilyen ellenőrzővizsgálatoknak jelentős szerepe van a megelőzésben, hiszen itt rámutathatunk olyan kóros elváltozásokra, amelyeket esetleg tovább kellene vizsgálni – tájékoztatta lapunkat dr. Pohánka Tünde.

A szakorvos elmondta, a program révén a szürke hályogot, valamint az éleslátás helyét és a látóidegfőt érintő betegségeket is kiszűrhetik, de az erek lefutását követve olyan belgyógyászati kórképeknek az érszövődményeire is rávilágíthatnak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Dr. Pohánka Tünde kiemelte, fontos, hogy időben történjen meg a beavatkozás, hiszen így akár a látásromlás kialakulása is megelőzhetővé válik.

- A kortól is függ az, hogy milyen gyakran kellene alávetni magunkat efféle kezeléseknek, hiszen életünk előre haladtával egyre valószínűbben merülhetnek fel látásproblémák. Éppen ezért javasolt évente elmenni egy-egy szemészeti szűrésre – akár tünetmentesen is. Fiatalabb korban elegendő két-három évente felkeresni egy szakorvost, ám a szemüvegeseknek szintén gyakrabban ajánlott részt venni ilyen ellenőrzővizsgálatokon – mondta lapunknak dr. Pohánka Tünde.

A Gyulai Hírlapnak dr. Nagy Szilvia, az ortopédiai vizsgálatokat végző szakorvos elmondta, a betegek egy része konkrét problémával érkezik a programra, másik részük viszont nem igen tudja, hogy pontosan mivel is áll szemben. A szakorvos hozzátette, a probléma abban rejlik, hogy az emberek többsége enyhe panaszok mellett sokáig halogatja azt, hogy szakorvoshoz forduljon.

- Úgy gondolom, hogy azoknak a felnőtteknek, akiknek ilyen jellegű panasza van, rögtön lépniük kellene, és nem lenne szabad halogatniuk azt, hogy szakemberhez forduljanak. Ugyanis az elején, amikor még talán a tünetek is enyhébbek, sok esetben gyógyszer nélkül, csak fizioterápiával is kezelhetőek a panaszok és így akár több mint 10 évet lehet nyerni egy műtétig. Gyerekeknél a csípőszűrésnek van mindenképpen nagy létjogosultsága. Sőt, a babákat már 6 hetesen ki kellene vizsgálni ezzel kapcsolatban, hiszen gyakran előfordul, hogy már nagyon fiatalon, az 1 év alatti gyermekeknél is súlyos csípőficam alakul ki – közölte lapunkkal dr. Nagy Szilvia.

A szakorvos hozzátette, a korrekcióra szoruló, súlyos lúdtalppal, illetve dongalábbal mielőbb orvoshoz kell fordulni, az egyéb lábdeformitásokat pedig 5-6 éves kor felett ajánlott kivizsgáltatni, mivel addig az óvodai tornák még korrigálhatják azokat.

- A gyermekeknél sok esetben a láb-, csípő-, vagy gerincdeformitások nem járnak fájdalommal. Ha fáj is, az is inkább a növekedéssel függ össze, ami ugyan gyulladást okoz, de gyógyszeres kezeléssel és tehermentesítéssel megszüntethető. A lúdtalpat és a súlyosabb elváltozásokat a szülők rendszerint észreveszik, viszont egy kisfokú gerincferdülést már nehezebb meglátni. Ehhez már szakemberre, ortopédusra van szükség – foglalta össze a gyermekortopédiával kapcsolatos tudnivalókat dr. Nagy Szilvia.

A szakorvos lapunknak elmondta, egy ilyen ellenőrzés során a lúdtalp, a csípőficam és a gerincferdülés mellett kiszűrhetik a csípő és térdízületi kopásokat is, de a bütykösödéssel és a kalapácsujjakkal kapcsolatos elváltozások kezelésében is segítséget nyújthatnak a klienseknek.

Reményi Józsefné a szemészeti és az ortopédiai szűrővizsgálat miatt látogatott el a decemberi életmódprogramra. A Gyulai Hírlapnak az idős hölgy elmondta, a kampányszűrést különösen hasznosnak tartja, hiszen amellett, hogy ingyenes, csak rövid ideig kell várnia a vizsgálatra. Reményi Józsefné lapunknak elmesélte, legutóbb több hónapba is beletellett, mire időpontot kapott egy szemészeti kivizsgálásra, melyen később kiderült, problémája annyira súlyos, hogy már csak műtéttel kezelhető. Az idős hölgy hozzátette, az életmódprogram keretében megtartott szűrések legnagyobb előnye a gyorsaság, hiszen itt szinte azonnal kinyílik az ajtó a panaszos előtt.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)