Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Végéhez ért a Bodoki-emlékév Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. december 10. 21:30
Végéhez ért a Bodoki-emlékév Gyulán
Zárásként a mérnök halálának 146. évfordulójáról is megemlékeztek
Bodoki Károlyra emlékeztek Gyulán halálának évfordulóján. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Bodoki Károly előtt tisztelegtek december 10-én a Bodoky utca és Béke sugárút sarkán elhelyezett emléktáblánál. A vízépítőmérnök halálának 146. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott: Bodoki Károly és családja szakmailag és emberileg is megmérettetett, és maradandót alkotott.

Az igazgató ünnepi beszédében felidézte: 2010 óta hagyomány, hogy a dr. Erdmann Gyula nyugalmazott levéltár-igazgató, egykori képviselő kezdeményezésére állított emléktáblát megkoszorúzzák. Bak Sándor hozzátette: az idei megemlékezés a Bodoki-emlékév lezárása is egyben.

– Az emlékév eseményei iránti érdeklődés, a rendezvények, akciók sikere egyértelmű bizonyítékát adták annak, hogy a vízügyi szakma és a város büszke a Bodokiak Körös-vidéki és gyulai munkásságára, s értékeli és méltó módon kezeli szellemi hagyatékukat – hangzott el a megemlékezésen. Bak Sándor az emlékév kiemelkedő eseményének nevezte a mérnök egész alakos szobrának felavatását és a mérnökdinasztiáról szóló előadóülést.

Az igazgató kiemelte: az utókor több helyszínen is megemlékezik a Bodoki családról. A vízügyi igazgatóság a hosszúfoki gőzüzemű szivattyútelep épületében 1974-ben múzeumot hozott létre, amit a mérnök születésének 200. évfordulója kapcsán idén felújítottak. Bodoki Károly nevét Gyulán major, híd, zsilip, szökőkút és – a képviselő-testület 1991-ben hozott döntése nyomán – utcanévtábla is viseli. Halálának helyszínén, Biharnagybajomban a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, a Kovászna megyei Bodokon pedig a helyi iskola és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közösen állított emléktáblát a tiszteletére. 

Bak Sándor azt is elmondta: jövőre, a víz világnapján láthat napvilágot a Bodoki család történetét és munkásságát bemutató kötet. Emellett szintén a tervek között szerepel a mérnök által tervezett fa ívhíd megépítése az Élővíz-csatorna Erkel gimnázium előtti szakaszán.

Az ünnepség végén az emléktáblánál koszorút helyezett el dr. Görgényi Ernő polgármester, Bak Sándor, valamint a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör képviseletében Takács Lajos, az igazgatóság nyugalmazott vezetője.

      

Bak Sándor. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. december 11. 17:00
Zárásként a mérnök halálának 146. évfordulójáról is megemlékeztek
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)