Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mentoráló intézményként örökítheti tovább jó gyakorlatait a gyulai Implom József Általános Iskola

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2014. december 02. 09:00
Mentoráló intézményként örökítheti tovább jó gyakorlatait a gyulai Implom József Általános Iskola
A Mentoráló intézmény címet a közelmúltban nyerte el a gyulai alma mater
Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Mentoráló intézmény címet vehetett át a közelmúltban a gyulai Implom József Általános Iskola. A nemes érdemet a Klebersberg Intézményfenntartó Központ által meghirdetett, mentoráló intézményi működés kialakítását célzó országos pályázaton nyerte el a gyulai intézmény. A Köznevelés az iskolában elnevezésű projekt keretében megszerzett címet három évig viselheti az alma mater.

- A pályázat során olyan iskolákat kerestek, amelyek olyan jó gyakorlatokat tudnak felsorakoztatni, amelyek hatékonyabbá teszik a pedagógiai munkát, és ez a tanulók eredményességében is megmutatkozik. Mindemellett gyakorlatilag az is egy kikötés volt, hogy ezek a módszerek más iskolák részére is adaptálhatóak legyenek – tájékoztatta lapunkat Szilágyi Teréz intézményvezető-helyettes.

A Gyulai Hírlapnak Szilágyi Teréz elmondta, a résztvevő oktatási-nevelési intézmények előre megadott műveltségi és egyéb területekre pályázhattak, melyek közül a gyulai alma mater a német nemzetiségi nyelvoktatás tárgykörét választotta – tekintve, hogy iskolájuk már több mint 50 éve a német nemzetiségi nyelv oktatását tűzi zászlajára. Magyarországon a különböző oktatási területeket egybevéve, összesen 299 iskola nyerte el ezt a kitüntetést. Az intézményvezető helyettes hozzátette, a címet november 4-én Budapesten vehette át hivatalosan az intézmény.

Szilágyi Teréz lapunknak kifejtette, a program keretében munkatársaik az óraszervezésekkel, a tanítási módszerekkel, a nemzetiségi hagyományokhoz kapcsolódó ünnepekkel és az általuk szervezett versenyekkel ismertetik meg az irántuk érdeklődő iskolák vezetőit és pedagógusait.

- Gyakorlatilag minden olyan lehetőséget körül szeretnénk járni, amely segítségére lehet más iskoláknak abban, hogy a jó gyakorlatokat át tudják venni tőlünk. A pályázat szerint vállaltuk, hogy minden hónapban bemutató órákat tartunk az érdeklődőknek, de ha igény van rá, akkor több ilyen alkalmat is szervezünk. Emellett kéthavonta egyszer rendezünk műhelymunka, illetve workshop jellegű szakmai kerekasztal megbeszélést, ahol tapasztalatcserére van lehetőség, hogy ezáltal is előmozdítsuk az adaptálás folyamatát. Továbbá, minden második hónapban elküldünk egy programajánlót Békés megye összes általános iskolájának, illetve a pályázat kiírójának, a KLIK-nek. Ez egy országos adatbázisba kerül, így végül eljut a KLIK összes Magyarországon található általános iskolájába – közölte lapunkkal Szilágyi Teréz.

Az intézményvezető helyettes kiemelte, az eddigiek során már számos iskola képviselőjét látták vendégül bemutatóikon és szakmai programjaikon, de az elkövetkezendő 3 évben továbbra is nyitottak a megkeresésekre. Kiemelt céljuknak tartják, hogy bemutatóik során megismertethessék az érdeklődőkkel, hogy mit is jelent a német nemzetiségi nyelvoktatás a gyulai Implom József Általános Iskolában, mennyiben másabb ez, mint a hagyományos módszer, és milyen plusz lehetőségeket rejt magában.

- Nálunk már bevett gyakorlat, hogy a testnevelés órákat néptánccal is kiválthatják a gyermekek. Erre minden osztályban lehetőség van, de a német nemzetiségi osztályainkban német nemzetiségi táncot tanulhatnak a diákok. Többek között ezzel egészítjük ki a német nemzetiségi kultúra megismerését – a kötelező heti 5 német óra plusz 1 nemzetiségi népismeret órán felül. Például ez is egy olyan jó gyakorlatnak számít, amit akár más intézmény is beépíthet saját pedagógiai programjába – tette hozzá Szilágyi Teréz.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)