Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vonósnégyes, egészségmegőrző előadás, gitárvarázs és vígjáték a Gyulai Várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. S. • KULTÚRA • 2014. december 04. 09:00
Vonósnégyes, egészségmegőrző előadás, gitárvarázs és vígjáték a Gyulai Várszínházban
Az év utolsó havában is változatos kulturális programokkal várja látogatóit a gyulai teátrum kamaraterme
Képünk Kelemen Barnabás és Kokas Katalin egy korábbi gyulai koncertjén készült. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Decemberben a Gyulai Várszínház Kamaratermében egész hónapban meg lehet tekinteni Kucsera András képzőművész kiállítását, amelyen a Pilinszky János verskézirataira készített illusztrációk láthatók.

December 4-én a világhírű Kelemen Kvartett (képünkön) két koncertet is ad városunkban. Délelőtt a középiskolásoknak tartanak egy rendhagyó matinét, ahol a zenélés mellett mesélnek a zeneművekről is. Az esti koncerten 7 órától ismét a gyulai színpadon köszönthetjük a világhírű vonósnégyest, a Kelemen Kvartettet. Az együttest 2010-ben alapította Kelemen Barnabás, Kossuth-díjas hegedűművész és felesége Kokas Katalin, Liszt-díjas hegedűművész. A vonósnégyes az azóta eltelt öt évben meghódította a világ legjelentősebb koncerttermeit, London, Párizs, Berlin híres színpadait, de lenyűgözte a közönséget Amerika, Kína, Ausztrália, Új-Zéland hangversenytermeiben is. Több nemzetközi versenyen értek el első helyezést, Melbourne-től Olaszországon át Pekingig. A gyulai koncert része egy hétállomásos koncertkörútnak, amelyre új felállásban kerül sor.  Az együtteshez nemrég csatlakozott Fenyő László, aki többek között megnyerte a rangos nemzetközi Pablo Casals gordonkaversenyt, valamint Varga Oszkár, a tehetséges fiatal hegedűművész. A gyulai koncerten Haydn, Bartók, Brahms egy-egy vonósnégyesét szólaltatják meg a várszínház hallgatóságának örömére.

December 11-én a népszerű író, Szendi Gábor lesz a vendég, aki korunk civilizációs betegségeinek okairól beszél. Szó lesz a helytelen táplálkozásról, amelyek betegségeket idéznek elő, illetve a daganatos betegségekről. Az előadónak megoldási javaslatai is vannak a betegségek elkerülésére, ugyanis ő az egyik legnépszerűbb egészségmegőrző étrendnek, a paleonak a hazai szószólója. A szénhidrátokat és a gabonákat kiiktató étrend sok kedvező tapasztalatot hozott az elmúlt időszakban. Előadását mindazoknak érdemes meghallgatniuk, akiknek fontos az egészségük, és el akarják kerülni a civilizációs betegségeket.

December 17-én egy különleges karácsonyi koncertre kerül sor a kamarateremben Gitárvarázs címmel. A jazz-, bluesesten a főszerep az elektromos gitáré lesz. Először az egyik legismertebb magyar jazzgitáros, Juhász Gábor Gramofon díjas művész ad szólókoncertet. Ezután fellép a gyulai gitáros, Kovács Tamás, aki a triójával játszik, amelyben mellette Köles Márk dobol, és Szűcs Péter basszusgitározik. Majd együtt is hallhatják a muzsikusokat az örömzenélés során. Az est vendége lesz Nyerges András megannyi CD neves hangmérnöke, aki egy általa kifejlesztett gitárerősítőt mutat be, de az előadása során áttekintést kapunk az elektromos gitár történetéről is.

December 19-én zárul a Gyulai Várszínház 2014-es előadás-sorozata. Egy igazi sikerdarabot mutatnak be, A csemegepultos naplója című vígjátékot Göttinger Pál rendezésében. A mai világunkat bemutató szórakoztató előadásban a budapesti Vásárcsarnok emblematikus figurája, a csemegepultos elevenedik meg előttünk – Gerlóczy Márton regényét színpadra alkalmazva – a kolbászok, májasok, kolozsvári szalonnák között. Az előadásban sorra jelennek meg korunk emberei: arcokat, életeket, sorsokat ismerünk fel, hiszen mindenki találkozhat velük maga is a mindennapok során. Aki mindezt a színpadon megeleveníti, Ötvös András színész, aki kiemelkedően tehetséges, zseniálisan alakítja a figurákat, sokszor bábok segítségével megelevenítve azokat. A szöveg virtuóz, tele van humorral, igazi színházi estét nyújtva a színházbarátoknak, ahol könnyesre nevethetik magukat. A darab rólunk szól, hozzánk szól, saját magunkon nevetünk és sírunk, de úgy, hogy közben a magasba is emel egyben, katarzist okozva. Kihagyhatatlan.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)