Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ingyenes szűrésekkel és színes programokkal várja a gyulaiakat az idei egészséghét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2014. november 24. 19:00
Ingyenes szűrésekkel és színes programokkal várja a gyulaiakat az idei egészséghét
A programsorozaton november 25. és 28. között vehetnek részt az érdeklődők
Megkezdődött az idei egészséghét. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

November 25. és 28. között ismét egészséghetet rendez az Egészségügyi Alapellátási Intézmény Gyulán. A „Tégy az egészségedért! - Szemléletformáló életmódprogram a Gyulai kistérségben” című projekt keretében megvalósuló rendezvénysorozat ez alkalommal is tartalmas és színes programokkal várja az egészségüket óvó érdeklődőket. A programsor november 24-i megnyitóján Jónás Elekné megbízott intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket. 

- Az immár hagyományosan, évről évre, megrendezésre kerülő egészséghét idei programjainak megszervezésekor többféle szemlélet, többféle megközelítésmód szempontjait igyekeztünk összehangolni. Korcsoportonként kínálunk egészséggel kapcsolatos színes programokat az érdeklődőknek. Törekedtünk a primer prevencióra, de nem kizárólagosan eszerint szerveztük a hetet. Az idei tematikában rekreáció, szűrés, előadások és életmód-tanácsadás is szerepel – hangzott el Jónás Elekné beszédében.

Az idei egészséghetet Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a városvezetés és a képviselőtestület is fontosnak tartja azt, hogy léteznek olyan háttérintézmények városunkban, amelyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakosoknak szolgáló programok a prevenció jegyében, az egészségmegőrzés szellemében minél hatékonyabban működhessenek.

- A pályázat keretében több mint egy évvel ezelőtt megalakult az Egészségfejlesztési Iroda, amelynek a munkatársai az azóta eltelt bő egy esztendőben számos olyan rendezvényt, eseményt koordináltak, illetve bonyolítottak le, amellyel mára mind Gyula, mind a gyulai kistérség településein megközelítőleg 7000 embert tudtak elérni. Ez egy komoly szám. Úgy gondolom, hogy azok az események, amelyek ebből a pályázatból lettek finanszírozva, igenis indokolják ennek a programnak a pályázaton kívüli működését. Az elmúlt esztendőben ugyanis bebizonyosodott, hogy erre a programra szüksége van a városnak és a város lakosságának – fejtette ki véleményét az egészséghét fontosságáról Alt Norbert.

Az alpolgármester végül egy személyes példával igyekezett rávilágítani arra, milyen rendkívüli előnyökkel járhat, ha a lakosok élnek az egészséghét kínálta lehetőségekkel, hiszen ezek során a szakemberek baljós tüneteket is kiszűrhetnek, és így akár a súlyosabb betegségek is megelőzhetők.

A beszédeket követően Szőke Katalin projektmenedzser ismertette a pályázat fontosabb részleteit. Prezentációjában elsősorban az elért sikerek, és a kitűzött célok bemutatására helyezte a hangsúlyt, de az elkövetkezendő egy hét jelentős momentumairól is szót ejtett.

- A program egy országos projekt része, melynek keretében 58 helyen jöttek létre egészségfejlesztési irodák. Ezeknek az a célja, hogy ösztönözzük az embereket és felhívjuk a figyelmüket arra, hogy egészségük megtartása az ő felelősségük, és ehhez maximum eszközöket, segítő kezeket kaphatnak. A program ugyan jövő júniusban zár, de a szaktárca tovább finanszírozza a projektet – osztotta meg a programmal kapcsolatos információkat a megnyitó vendégeivel Szőke Katalin.

A projektmenedzser elmondta, elsődleges céljuk a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentése, valamint az öngondoskodás képességének társas közösségekben való támogatása. Szőke Katalin hozzátette, az idei egészséghét főcsoportjaiként a várandós kismamákat, kisgyermekes anyukákat és a gyermekeket jelölték meg, de természetesen az idősebb korosztályt, a fiatalokat és az aktív lakosságot is meg szeretnék célozni. Nem titok, hogy legfőbb céljaik között szerepel azoknak a személyeknek a „mozgósítása” is, akik esetleg már évek óta nem keresték fel háziorvosukat.

Az egészséghét programját itt olvashatják.

 

Képünkön (balról jobbra) Szőke Katalin és Jónás Elekné. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)