Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 177 millióból korszerűsítették a gyulai újszülött-intenzívcentrum műszerparkját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. november 11. 19:14
177 millióból korszerűsítették a gyulai újszülött-intenzívcentrum műszerparkját
A nagy volumenű beruházásnak köszönhetően az osztály informatikai rendszere is megújult
Modernizálták a gyulai újszülött-intenzívcentrum eszköparkját. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Korszerű eszközökkel gazdagodott a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház újszülött-intenzívcentruma. A több mint 177 millió forintos uniós támogatásból egyebek mellett helyszíni ultrahang készüléket, infúziós pumpákat és monitorokat, illetve inkubátorokat vásároltak, valamint modern informatikai rendszert építettek ki az osztályon.

A Gyulai Hírlapnak dr. Sipos Péter osztályvezető főorvos elmondta: hasonló nagyságrendű informatikai és műszerbeszerzésre eddig nem volt példa az osztályon, a beruházásnak köszönhetően 12 intenzív inkubátorral, 4 lélegeztető géppel, 4 légzéstámogató készülékkel, ultrahangkészülékkel, mobil röntgenkészülékkel, hordozható inkubátorral és infúziós pumpákkal bővült eszközparkjuk. Mint kifejtette, a műszereket tavaly óta használják, de az informatikai rendszerrel csak most kötötték össze azokat.  

Az informatikai bővítés biztonságosabbá teszi az újszülöttellátást, és megkönnyíti a szakemberek munkáját. Az új műszerek az ún. kenguru módszer gyakorlati alkalmazását is lehetővé tették, így a beavatkozásokat ezentúl úgy végezhetik el az újszülötteken, hogy nem szakítják meg az anyával való közvetlen érintkezést. 

– Az újszülött-intenzívosztály kialakításával és a műszerbeszerzéseknek köszönhetően több mint negyedére esett vissza a megyében a csecsemőhalálozás. Az 1500 gramm alattiak esetében több mint 90 százalékos a túlélés, ezzel dobogós helyen állunk – emelte ki dr. Sipos Péter. A főorvos hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően a maradványtünet is lényegesen kevesebb, az elmúlt tíz évben nem fordult elő újszülött kori vakság, ami korábban gyakori szövődménynek számított.

A szakember kérdésünkre elmondta: mivel a szegedi és a debreceni egyetemi klinika egyaránt 120 kilométerre van Gyulától, önellátásra kellett berendezkednünk, az utazás ugyanis nagyon megviseli a koraszülötteket. Jelenleg csak a gyermek- és szívsebészeti, illetve a ritka anyagcserekórképekben szenvedő újszülötteket szállítják tovább.

Lapunknak dr. Abdulrahman Abdulrab főorvos úgy fogalmazott: a modern eszközök nagyban megkönnyítik a betegellátását, és megnövelik a koraszülöttek életesélyeit. Mint kifejtette, az osztályon ezentúl olyan ellátást tudnak biztosítani, mint a fővárosban. A szakember arra is rámutatott, hogy az új lélegeztető készülékeknek köszönhetően a tüdő- és az agyverzés kockázata is minimálissá vált.

          

      

Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)