Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is megbízták a gyulai német, roma és román önkormányzat képviselőit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. október 16. 21:50
Hivatalosan is megbízták a gyulai német, roma és román önkormányzat képviselőit
Az újonnan megválasztott képviselők a helyi választási bizottság elnökétől kapták meg megbízólevelüket
A nemzetiségi önkormányzatok képviselői Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Átvették megbízóleveleiket a települési nemzetiségi képviselők dr. Novák Amandától, a helyi választási bizottság elnökétől október 16-án.

Idéntől a helyi nemzetiségi önkormányzatok mellett a területi és az országos önkormányzatok tagjait is közvetlenül választották, felváltva ezzel a régi elektori rendszert. Gyulán a törvényi előírásoknak megfelelően német, roma és román települési önkormányzati választást írtak ki.

A gyulai német nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületébe Mittag Mónika, Szikes Márton, Szilágyiné Solymosi Mária és Vincze Zoltán Tibor jutott be. A gyulai roma nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületi tagja lett Tobai Barbara, Szabóné Csik Éva és Szabó Gábor Márió, a gyulai román nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületi tagjává választották dr. Olteanu Floreát, Cserháti Mihályt és Kovács Zsoltnét.

A Gyulai Hírlap kérdésére Mittag Mónika elmondta: Gyulán a legutóbbi népszámláláson mintegy ezren vallották magukat a német nemzetiséghez tartozónak. A képviselő kiemelte: legfontosabb feladatuknak továbbra is a helyi német közösség képviseletét, a hagyományápolást és a német nemzetiségi nyelv felélesztését tartják. Mittag Mónika hozzátette: céljaik között szerepel a „Máriás” ház felújítása is.

Szabó Gábor Márió a romák beilleszkedését jelölte meg elsődleges feladatként. Mint kifejtette, arra törekszenek, hogy a helyi roma közösség együttműködjön a nemzetiségi önkormányzattal. A képviselőtől megtudtuk, Gyulán száz és kétszáz közé tehető a romák száma.

Cserháti Mihály kifejtette: munkatervüket a jövő évi költségvetés alapján készítik el. Az új testület a román civil szervezetek és szövetségek mellett a helyi nemzetiségi intézményekkel és az ortodox egyház vezetőivel is szoros kapcsolatot kíván kialakítani.

– A legutolsó népszámláláskor több mint kilencszázan vallották magukat románnak. A gyulai román általános iskolában és gimnáziumban jelenleg 375-en tanulnak, a nemzetiségi óvoda gyermeklétszáma meghaladja a százat – részletezte a képviselő. Cserháti Mihály kiemelte: a román nemzetiségiként regisztrált választópolgárok több mint 80 százaléka járult az urnákhoz október 12-én. 

    

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)