Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 5 787 köbméter a napi csúcsfogyasztás vízből Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. szeptember 01. 09:00
5 787 köbméter a napi csúcsfogyasztás vízből Gyulán
Virányi István: a víz drágulásával sokkal takarékosabbak lettek az emberek
Képünk illusztráció. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Bár idén nyáron nem egyszer volt részünk kiadós záporban, az ilyenkor szokásos kánikulai időjárás sem maradt el. Noha több alkalommal is 35 Celsius-fok fölé szökött a hőmérő higanyszála, a város ivóvízfogyasztására mindez csak kevéssé volt hatással, a legmelegebb júliusi napokban is mindössze hat-hét százalékos emelkedés volt tapasztalható.  

A nyári hónapokban jellemző ivóvíz-fogyasztási szokásokról Virányi Istvánt, a Gyulai Közüzemi Kft. főmérnökét kérdeztük. A szakember elmondta, Gyulán nyáron sem nő meg jelentősen a vízigény, sőt a lakosság fogyasztása – gazdasági okokból – évek óta csökkenő tendenciát mutat.   

– A 90-es évek elején előfordult, hogy a város vízigénye 30 százalékkal is megnőtt a nyári, meleg időszakban. A víz drágulásával sokkal takarékosabbak lettek az emberek, megtanultak spórolni. Ez a tendencia országosan is jellemző, míg húsz évvel ezelőtt 180 liter volt az egy főre jutó napi vízfogyasztás, addig mára 100 liter alá csökkent ez a szám, sőt vannak olyan kistelepülések, ahol a 80 litert sem éri el – mondta el Virányi István.

Mint megtudtuk, márciusban 5 209 köbméter, áprilisban 5 203 köbméter, júniusban 5 272 köbméter, júliusban 5 570 köbméter volt a város átlagos napi vízigénye, vagyis a legmelegebb időszakban is mindössze 300 köbméterrel nőtt meg a vízelhasználás. A napi csúcsfogyasztás júliusban 5 787 köbméter volt.

– A vízigény-növekedésnek több oka is van. A legfontosabb tényező, hogy az idegenforgalmi szezonban a város létszáma megnő. Bár a gyulaiak közül sokan nyaralnak más településeken ebben az időszakban, a városba érkező turisták száma vélhetően meghaladja a számukat – ecsetelte a főmérnök.

Virányi István kérdésünkre elmondta, sem az ivóvízminőséggel, sem a minimálisan megnövekedett fogyasztási igényekkel kapcsolatban nem merül fel probléma a nyári napokon, hiszen a cég elegendő víztermelő kapacitással rendelkezik. Mint fogalmazott, a hazai víziközmű-szolgáltatók többségének kiépített kapacitástartalékai vannak, ezért nem valószínű, hogy bárhol az országban vízkorlátozást vezessenek be. Gyulán utoljára a 90-es évek végén fordult elő Városerdőn, hogy a megnövekedett fogyasztás miatt locsolási tilalmat rendeltek el.

A főmérnök végezetül arra is kitért, hogy a Dél-Alföld régióban hamarosan megvalósuló ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően, hosszú távon Gyulán is biztosítani tudják majd az európai uniós előírásoknak megfelelő minőségű, biztonságos ivóvízellátást.

       

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)