Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 60 program, 1600 előadó és 27500 néző – A Gyulai Várszínház sikeresen zárta 51. évadját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2014. augusztus 12. 23:00
60 program, 1600 előadó és 27500 néző – A Gyulai Várszínház sikeresen zárta 51. évadját
Gedeon József: Mindenképpen pozitívan zárjuk a Gyulai Várszínház idei összművészeti fesztiválját
Gedeon József az 51. évadot értékelte. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Gyulai Várszínház hat hétig tartó 51. nyári évadját a Művészeti Tanácsadó Testület értékelte augusztus 12-én. A testületi ülést követően Gedeon József, a teátrum igazgatója sajtótájékoztatót tartott az Aranykereszt Hotelben, ahol elemezte az elmúlt szezon eseményeit.

- Ebben az évben 600 profi és 1000 amatőr előadó szerepelt a Gyulai Várszínház nyári programjában. Kiváló színészek, táncosok, zenészek és más művészeti ágak képviselői is megfordultak nálunk, a magyar művészeti világ színe-java színpadra lépett. Az évad során világsztároknak és nemzetközi hírű társulatoknak is tapsolhattunk. Összesen 12 országból érkeztek hozzánk művészek – mondta Gedeon József.

Hat hét leforgása alatt 17 ingyenes és 43 belépőjegyes, azaz összesen 60 programot tekinthetett meg a közönség, amelyek között három új bemutató is szerepelt: a Szentivánéji álom, A hold foglyai és a 3:1 a szerelem javára című darabok. A nyári színházi szezon öt fesztivált foglalt magába.

- A különböző művészeti ágakat felsorakoztató évad során rendeztünk prózai előadásokat, de a zenés színháznak is többféle ága megjelent. Akadtak musicalek, valamint különböző zenei koncertek és előadások, melyek során klasszikus-, reneszánsz-, kortárs-, nép-, jazz-, blues-, rock- és világzenét is hallhatott a közönség. Mindezek mellett a táncművészet is fontos szerepet játszott, hiszen az évad programjai között kortárs- és néptánc is szerepelt. A várszínház 51. nyári szezonjának programját filmvetítések, mese- és bábelőadások, gasztronómiai programok, felolvasószínház, kiállítások, valamint egy kétnapos konferencia is színesítette. Mindezek után nem túlzás azt állítani, hogy a Gyulai Várszínház 51. évadja egy igazi összművészeti fesztivállá vált – hangsúlyozta a színházigazgató.

Gedeon Józseftől megtudtuk, hogy a Gyulai Várszínház idei költségvetése a tavalyinál valamivel szűkebb mozgásteret biztosított számukra, ugyanis ebben az évben 10 millió forinttal kevesebb pénz állt rendelkezésükre az évad megvalósításához. Mindezek ellenére a szezon sikeresnek minősült, hiszen a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt a programok látogatottsága. Ebben az évben 27500 néző tekintette meg az előadásokat, ebből 10 ezer fő volt azon vendégek száma, akik a belépőjegyes darabokra, koncertekre látogattak el.

- A grémium általánosságban sikeresnek minősítette az évadot, hiszen sikerült elérnünk célkitűzésinket és magas minőségű programokat tudtunk megvalósítani. Az előadások 90 %-a megütötte azt a színvonalat, amit elvárásaink alapján hoznia kellett, és ezt a közönség is visszaigazolta, hiszen jelentősen nőtt a látogatottságunk. Mindenképpen pozitívan zárjuk ezt az évadot – összegezte Gedeon József.

A teátrum – az előző évekhez hasonlóan – idén is kiosztja művészeti díjait: a Sík Ferenc-díjat, a Havasi István-díjat, valamint az Őze Lajos-díjat. A Művészeti Tanácsadó Testület tagjai javaslatot tettek a díjazottak személyére vonatkozóan, mely javaslatokat a képviselőtestület elé terjesztenek.

A színházigazgató a sajtótájékoztató végén a sajtó munkatársainak is megköszönte a nyár folyamán végzett munkájukat és a kiemelt figyelmet: elsőként köszönte meg a Gyulai Hírlap munkatársainak munkáját, akik minden előadásról színvonalas tudósításokat, komoly kritikákat és képes beszámolókat készítettek.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)