Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fair play szellemiségében rúgták a bőrt Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • SPORT • 2014. augusztus 11. 11:00
A fair play szellemiségében rúgták a bőrt Gyulán
Az Oltalom Sportegyesület idén is megrendezte a Fair Play Football Roadshow-t Gyulán
III. Fair Play Football Roadshow Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Három évvel ezelőtt vette kezdetét Magyarországon a Fair Play Football Roadshow, amely minden évben 8+1 helyszínre látogat el országszerte. A budapesti Oltalom Sportegyesület szervezésében és a FIFA támogatásával Gyulán második alkalommal rendezték meg a különleges rangadót, amely augusztus 9-én, a Mészáros Péter Műfüves Futballpályán, az Almássy Kálmánné téren zajlott.

- Az Oltalom Sportegyesület igyekszik összefogni a különféle, periférián élő embereket – mint volt drogosok vagy alkoholisták, hajléktalanok, roma származásúak – és egy közösséget, egy csapatot biztosítani számukra. A játékosok ezáltal megtanulhatnak csapatban dolgozni és csapatban gondolkodni, tehát mind szellemileg mind fizikailag fejlődhetnek. Mindezzel számos előnyhöz juttatjuk őket, és nagyon sok jóságot tudunk átadni nekik, amihez a foci egyfajta horogként funkcionál – mutatta be az Oltalom SE tevékenységét Zajkó Roland szervező.

A Gyulai Hírlapnak Zajkó Roland elmondta, hogy a bajnokság-sorozat és egyben egyesületük legfőbb célja, hogy az egymással vélt vagy valós érdekellentétben álló csoportokat összehozzák, hogy azok a foci segítségével legalább egy napra elfelejthessék konfliktusaikat, képesek legyenek beszélgetni, esetleg pozitív emberi kapcsolatokat kialakítani egymással.

- A játék lényege abban rejlik, hogy a mérkőzések a fair play szellemiségében zajlanak: a játszmák előtt a csapatok – mediátorok segítségével – megbeszélik, hogy milyen szabályok szerint szeretnék lejátszani a meccset, így akár a bajnokság mindegyik összecsapásán más és más szabályrendszer lehet érvényben. Ehhez kapcsolódva fair play pontokat is osztogatunk a rangadó során, attól függően, hogy a csapatok milyen mértékben tartják be saját, közösen meghatározott technikai szabályaikat – részletezte a játék lényegét Zajkó Roland.

A Fair Play Football Roadshow gyulai helyszínén idén 6 csapat mérte össze futball tudását. A játékosok között nőket, férfiakat, felnőtteket és gyerekeket is láthattunk. A gólok révén kapható pontok és a csapatok fair play pontjainak összesítése alapján a bajnokság első helyezettje a Gyulai Tűzoltóság válogatottja lett, a második lépcsőre az Ágoston FC állhatott. A bronzérmet a Munkácsy HE és Gyulai Sporthorgász Egyesület játékosai, a negyedik helyet az Oltalom SE szerezte meg. Ötödik lett a Hatodik Érzék Egyesület csapata, a hatodik helyen pedig a MET „Oltalom” Idősek Otthona dolgozói végeztek.

A különleges futball rangadó végén minden játékos kapott érmet, a dobogón végzett három csapat pedig gyönyörű kupákat vihetett haza. A legtöbb fair play pontot szerző társaság az Ágoston FC lett, így ők nyerték el a rangadó Fair Play kupáját, valamint ők vehetnek majd részt a decemberben megrendezésre kerülő budapesti Fair Play Gálán is, ahova az állomások fair play díjazottjai kapnak meghívást.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)