Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tragigroteszkkel, bábelőadással és egy musicallel zárul a Gyulai Várszínház 51. évada

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. S. • KULTÚRA • 2014. augusztus 03. 18:00
Tragigroteszkkel, bábelőadással és egy musicallel zárul a Gyulai Várszínház 51. évada
A beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában nézhetik meg Zelei Miklós Zoltán újratemetve című történelmi tragigroteszkjét
Zoltán újratemetve. Forrás: kulturpart.hu

Augusztus 5-én egy érdekes előadás lesz a várszínpadon. A beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában nézhetik meg Zelei Miklós Zoltán újratemetve című történelmi tragigroteszkjét Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab ősbemutatója tavaly volt Zsámbékon, most itt Gyulán újrarendezve kerül színre az újonnan elkészült díszletekben. A produkció ősztől a Nemzeti Színházban is megtekinthető lesz. Az előadás egy érdekes történetet mesél el a határok által kettévágott faluról, Nagyszelmencről és Kisszelmencről. A Trianon által szétszakított falu lakói hat államban éltek úgy a XX. században, hogy nem költöztek sehová. Egy szerelem igaz történetét meséli el a darab, amelybe beleszól a nagyhatalmi politika. A határ által szétszakított szerelmesek soha nem lehettek egymáséi, még a haláluk után sem. A tragikus és komikus jeleneteket is bőven tartalmazó előadás igazi mozgalmas produkció, amely magán hordozza a beregszászi színház közkedvelt stílusjegyeit.

Augusztus 6-án a Ladics-ház udvarán mutatják be azt a kortárs felolvasószínházi produkciót, amely egy mai fiatalokról szóló problémát dolgoz fel Babett hazudik címmel. Németh Ákos író, aki maga is jelen lesz az előadáson, a mai magyar társadalomról ír művében, ahol Babett, a tizenéves lány, a darab főszereplője úgy mesél az álmairól, hogy közben mindenki valóságnak hiszi. Ártatlan játéknak indul, aztán tragédiába fordul. Ki a felelős? Mit tehet a felnőtt? A darab közéletünk problémáit járja körül, miközben a tizenévesek világára fókuszál. A darab rendezője több, fiatalokról szóló produkció sikeres adaptálója, Vidovszky György lesz. A felolvasószínházi estet beszélgetés követi a szerzővel és a szereplőkkel.
Augusztus 8-án a legkisebbek egy ingyenes bábelőadást nézhetnek meg, amelyben három népmesét dolgoznak fel. A címe: Kacorkirály – Sündisznócska lovagol – Alma. Az előadást a közkedvelt Fabatka Bábszínház mutatja be.

A Popfesztivált, az első magyar rockmusicalt 40 éve mutatták be a Vígszínházban. Az altamonti amerikai popfesztiválon játszódó darab szövegkönyve Déry Tibor kisregényéből született. A zeneszerző Presser Gábor, a dalszövegíró Adamis Anna volt. Ezt a darabot dolgozta át most Eszenyi Enikő rendező, Popfesztivál 40 címmel, amelyben eléneklik az összes ismert dalt, és megjelenik az előadásban az eredeti bemutató két szereplője Tahi Tóth László és Almási Éva is, de a történetet most is fiatal színészek tolmácsolásában láthatják Balázsovits Edit és Telekes Péter főszereplésével. Az előadást augusztus 8-án és 9-én láthatják a tószínpadon.

Ezzel a produkcióval zárul a Gyulai Várszínház 51. nyári hathetes évada.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)