A karalábé azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.
Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Jelentős a szeléntartalma, ami az immunrendszert erősíti. Jó kálium-, kalcium-, magnézium-, kén- és rézforrás is. A benne lévő kénvegyületeknek köszönhetően a karalábénak jó gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van. E-, B1- és B6-vitamin-, a folsav-, pantoténsav- és C-vitamin-tartalma miatt is ajánlom a rendszeres fogyasztását! Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést, így a káros anyagcseretermékek kiürülését.
Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin- és karotinoidvegyület van benne, mint a gumókban.
A karalábét főzeléknek, levesnek, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt elkészíthetjük. Alkotója lehet különböző salátáknak vagy kenyérrevaló krémeknek.
Karalábés tészta
50 dkg tészta (kocka vagy szélesmetélt)
50-60 dkg nyers karalábé
2 evőkanál olaj
só
fehérbors
A lereszelt karalábét kevés olajon megpároljuk, sóval, fehérborssal ízesítjük. Közben a tésztához feltesszük a vizet forralni. Mire felforr, a karalábé is kész. A tésztát kifőzés után leszűrjük, és rászedjük a megpirított karalábéra. Összekeverjük, és máris tálalható.
Energia: 2562 kcal
Fehérje: 87 g
Zsír: 45 g
Szénhidrát: 392 g
Almás karalábésaláta (3-4 főre)
2 közepes méretű savanykásabb piros alma
2 ugyanekkora méretű zsenge karalábé
1 narancs
fél citrom
2 teáskanál tejszínes tormakrém
metélőhagyma
só
őrölt bors
Az almákat és a karalábét meghámozzuk, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. (Az almát héjával együtt csíkozzuk, és a citrom levével locsolgassuk már akkor, amikor felvágjuk. Így nem fog megbarnulni a színe.) Ezután összekeverjük a csíkokat. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a narancs levét, a tejszínes tormát, és a pici darabokra vágott metélőhagymát is. Fogyasztás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe! Sültek mellé vagy magában is ajánlom.
Energia: 340 kcal
Fehérje: 11 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 68 g
Jó étvágyat!