Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csigakerti székelykapunál emlékeztek a gyulaiak a trianoni békediktátumra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. június 04. 22:40
A csigakerti székelykapunál emlékeztek a gyulaiak a trianoni békediktátumra
Török László: Amikor a múltról beszélünk, nem tehetjük meg, hogy nem nézünk előre

Összefogásra buzdított ünnepi beszédében Török László, Nagyszalonta polgármestere a trianoni diktátum évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. A nemzeti összetartozás napján mintegy hetvenen gyűltek össze a Csigakertben, a székely kapu előtt, hogy közösen emlékezzenek a 94 évvel ezelőtt történt eseményekre.   

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

– Mikor kimondjuk Arany János nevét és mellette Erkel Ferencét, megvalósul a nemzeti összetartozás – kezdte beszédét a nagyszalontai polgármester. Török László úgy fogalmazott: a nemzet fájának gyökerét számos kártevő emészti, ezek közül az egyik a trianoni diktátum. A városvezető párhuzamot vont a pusztában negyven évig bolyongó zsidó nép és a magyarság között.

– A negyven évnyi bolyongás valamire megtanította a zsidó népet, nekünk is tanulnunk kell a bolyongásunkból. Lehet, hogy utunkon mi is építettünk bálványokat, de azt hiszem, visszatértünk a helyes kerékvágásba. A december 5-i bálványunkat leromboltuk – mondta Török László, utalva a kettős állampolgárságról szóló, 2004-es népszavazásra. A polgármester egyúttal köszönetet mondott Gajda Róbertnek és dr. Kovács Józsefnek, amiért országgyűlési képviselőként megszavazták azt, hogy „az országgyűlés visszaemelje a határon túli magyarokat a magyar nemzet keblére”.

– Amikor a múltról beszélünk, nem tehetjük meg, hogy nem nézünk előre – fejtette ki a városvezető, hozzátéve, hogy Magyarország jó úton halad az ígéret földje felé. – Amikor jövőt építünk, a család, a haza és Isten jegyében kell megfogalmaznunk önmagunkat – hangsúlyozta.

Az Erkel Ferenc Vegyes Kar műsora után Fazakas Levente római katolikus káplán, dr. Oláh Jenőné református lelkész, valamint Matuz József baptista lelkipásztor mondott áldást, és osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. A gyulai önkormányzat és az Október 23. Alapítvány által szervezett megemlékezés végén a jelenlévők a székely kapu tövénél helyezték el virágaikat és mécseseiket. 

    

Török László. Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)