Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Korszerűsítik a 326 ezer ember biztonságáért felelős Kisdelta árvízi szükségtározót Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. május 09. 16:30
Korszerűsítik a 326 ezer ember biztonságáért felelős Kisdelta árvízi szükségtározót Gyulán
Dr. Kovács József: Ebben az uniós ciklusban országos szinten összesen 22 milliárdot költhetünk árvízvédekezésre
Képünkön (balról jobbra) dr. Kovács József, Bak Sándor és Farkas Zoltán. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Megkezdődött a Kisdelta árvízi szükségtározó korszerűsítése Gyulán, a Fehér-körös mentén. A fejlesztés során az 1996-1999. között megépített, robbantással megnyitható helyett egy új, szabályozható műtárgy épül, valamint egy korszerű gravitációs vízvisszavezető műtárgyat is kialakítanak, amellyel a tározóban lévő fenékvizek leürítése jelentősen felgyorsul a jövőben. A projekt keretében megerősítik a Fehér-körös jobboldali töltésének mintegy 1,8 kilométeres szakaszát, rajta szilárd burkolatú utat hoznak létre, hogy a szükségtározó minden időjárási körülmények között megközelíthető legyen. A projekt kiegészítő részében ultrahangos vízhozammérőt telepítenek, valamint megújul a szükségtározó üzemviteli központja, az Itceéri gátőrház is.

Klarinét- és zongoraszó visszhangja fogadta az ünnepélyes alapkőletétel résztvevőit a Fehér-körös töltésén, ahol dr. Kovács József országgyűlési képviselő; Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elhelyezték a többmilliárdos fejlesztés időkapszuláját.

Farkas Zoltán köszöntőjében Petőfi Sándor költeményét idézte: „Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!”.

- A XXI. század komoly kihívása, hogy egyrészt választ adjon a környezetadta változásokra, másrészt hogy a modern technikai és technológiai fejlesztéseken keresztül próbálja megvédeni a természetet és az emberi értékeket. A Kisdelta árvízi szükségtározó korszerűsítése egy igazi XXI. századi fejlesztés, amelynek segítségével a szakemberek elérhetik, hogy a költő szavait megcáfolják – mondta Farkas Zoltán.

Dr. Kovács József beszédében kifejtette, a Fehér-Körös árvízvédekezése a leginkább elmaradott volt a környezetünkben, de a Mályvádi és a Kisdelta tározók elkészülésével az árvízvédekezés szempontjából hatalmas biztonságban lesz 52 település, illetve 326 ezer ember.

- Amikor egy uniós ciklusban országos szinten összesen 22 milliárdot költhetünk árvízvédekezésre, a vízügyi igazgatóságok tekintetében ez egy rendkívül komoly eredmény, hatalmas felelősség, sok munka és nagy öröm – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A Gyulai Hírlapnak Bak Sándor elmondta, a fejlesztéssel az árvízcsúcsokat olyan mértékben le tudják csökkenteni, hogy emellett ezután nem lesz szükség a Körösök mentén például nyúlgátakra és egyéb védelmi beavatkozásokra.

- Az árvízvédelmi szükségtározó igen fontos eleme a védelmi rendszernek. A Körös-vidék árvízvédelmi biztonságát egyrészt az árvízvédelmi töltéseinkkel tudjuk szavatolni, másrészt szükség van árvízvédelmi szükségtározókra is, amelyből igazgatóságunk hármat működtet. Ezeknek az össztérfogata meghaladja a 180 millió köbmétert. Ennyi vizet tudunk adott esetben betározni. A közelmúltban megkezdődött egy folyamat, amelyben rövid idő alatt, egy uniós cikluson belül meg tudjuk valósítani a két legfontosabb árvízi szükségtározónk rekonstrukcióját  – tájékoztatta lapunkat a KÖVIZIG igazgatója.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság sikerrel pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) Állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések elnevezésű pályázatán. A 4 milliárd 214 millió forintos, teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozott projekt megvalósítása megkezdődött, folynak a kivitelezési munkák. A korszerű Kisdelta árvízi szükségtározó 2015-ben készül el, a munkálatok a tervek szerint jövő év augusztusában fejeződnek be.

 

A Kisdelta tározó. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)