Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gomba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. május 04. 13:00
A gomba
Magas tápértékükön kívül gyógyhatásuk sem lebecsülendő
Képünk illusztráció. Forrás: eofdreams.com

A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős. A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik. Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.) vitaminokat, (A, B, D), íz- és zamatanyagokat tartalmaznak. Magas tápértékükön kívül gyógyhatásuk sem lebecsülendő. Tudományos feltételezések szerint egyes gombafajok tbc-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak.

A gombát lehetőleg ne hámozzuk meg, az értékes táp- és ízanyagok jó része ugyanis épp a kalap felbőre alatt van. Felhasználás előtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítsuk el, majd a gombát folyó víz alatt alaposan mossuk át. (Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, mert gyorsan romlik, és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni.)

A gombát párolni, sütni, főzni rövid ideig kell. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször. A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Mivel a romlott gomba súlyos mérgezéseket okoz, a gombát tartalmazó ételeket csak frissen szabad elfogyasztani!

 

Tejszínes gomba tésztával (4 adag)

50 dkg csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
petrezselyemzöld

bors
4 evőkanál napraforgó olaj
1,5 dl víz
250 g tészta

A gombát megmossuk és felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd tovább pároljuk, és kevés vizet öntünk rá. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a víz elfő alóla, akkor 1 evőkanál lisztet szórunk rá, majd felengedjük a tejszín, tejföl és kevés víz keverékével. Pár percig még forraljuk. Főtt tésztával tálaljuk.

Energia:           2137 kcal
Fehérje:           75,5 g
Zsír:              91,7 g
Szénhidrát:         232 g

Költsége: kb. 800 Ft.

 

Gombafasírt sütőben sütve

60 dkg csiperkegomba
15 gzsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 közepes db vöröshagyma
3 db tojás
2 evőkanál olaj
bors

1 dkg szárított natúr zöldségkeverék

A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Beletesszük egy mélyebb tálba. Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon megpároljuk, és hozzáadjuk a gombához. A petrezselymet felaprítjuk, és a gombához tesszük a többi fűszerrel együtt. Beleütjük a tojásokat, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és ezzel is jól összekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és lekenjük olajjal. A masszából gombócokat formázunk, és a sütőpapírra sorakoztatjuk őket. Olajjal megkenjük a tetejüket is. Hideg sütőbe toljuk, és kb. 40 percig sütjük.

Energia:            934 kcal
Fehérje:             54 g
Zsír:                55 g
Szénhidrát:          41 g

Kb. 500 Ft-ból készül el. 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)