Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Négyen a Gyulai Művésztelepről - A realizmus által kifejezhető identitás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. Á. • KULTÚRA • 2014. április 10. 12:00
Négyen a Gyulai Művésztelepről - A realizmus által kifejezhető identitás
Balogh Gyula, Bodor Zoltán, Marosvári György és Szakáll Ágnes képeiből nyílt tárlat a váci Görög Templom kiállítótermében
Fotó: Horváth Balázs

Négyen a Gyulai Művésztelepről címmel Balogh Gyula, Bodor Zoltán, Marosvári György és Szakáll Ágnes képeiből nyílt kiállítás a váci Tragor Ignác Múzeum Görög Templom kiállítótermében. A kiállítás rendezője, Bárdosi József művészettörténész megfogalmazta, a 1969. óta működő művésztelep legkarakteresebb alkotói közül négy művész munkáit mutatják be.

- Az alkotók közös érdeme, hogy az 1970-80-as évek fordulóján nem az újdonság bűvöletében kezdtek alkotni, hanem felfedezték, hogy a valóságot és annak művészi lenyomatát, a realista festészetet nem eltörölni, hanem épp ellenkezőleg, feltámasztani és megőrizni kell. Mert a valóság nem csak múlandó, hanem szép is, mi több ez a valóság köt össze minket szüleink és a nagyszülők világával. Tehát többről van szó, mint stílusról, ez a többlet a realizmus által kifejezhető identitás: a kik vagyunk kérdés megválaszolása – mondta Bárdosi József.

Ezeket a gondolatokat erősítette Fördős Attila váci polgármester Gyula városát bemutató köszöntője, és Rudolf Anica művészettörténésznek, az Új Művészet szerkesztőjének értékelése is.

A kiállítás május 25-ig látogatható a váci Görög Templom kiállítótermében (Vác, Március 15. tér 19.), szerda-csütörtök 10-17 óráig, péntektől vasárnapig 10 és 18 óra között. A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és Vác Város Önkormányzata támogatta.

 

Fotó: Horváth Balázs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)