Nagy Albertné (kertész):
– A nagyon korai zöldségfélék – a retek, az újhagyma, a fokhagyma, a borsó, a saláta – nagyon hamar kibújnak, és vitaminforráshoz juttatnak bennünket. Jó érzés, hogy a természet megengedi azt, hogy minél hamarabb élvezzük adományait. Idén különösen kedvez az időjárás a kertészkedésnek, mindent hamarabb lehet elvetni. Akinek kertje van, a gyönyörű időnek köszönhetően nem is tudja megállni, hogy ne ültessen valamit. Én imádom nézni, ahogy kibújnak a földből a magok. A borsót mindig korán vetettem, mert a másodvetés nem mindig kelt ki. Ilyenkor már pohárban vannak a paprika- és paradicsompalántának való magok is. Ezeket cserépben ugyanúgy lehet nevelni, mint szabad földön.
Baranyó Géza (közgazdász):
– Egyre inkább felértékelődik a kiskertek szerepe. Az ember mást sem hall, mint hogy ismerősei, rokonai ilyen meg olyan nyavalyában szenvednek. Véleményem szerint jelentősen közrejátszik a betegségek terjedésében a rohanó életmód és az egészségtelen táplálkozás. Ma már az a fontos, hogy a boltokban kínált zöldség-gyümölcs szállítható legyen. Ez annyit jelent, hogy éretlenül kell leszedni, aztán az elosztókban érésgyorsító vegyszerekkel permetezni, és kiszállítani. Az ízérték, de különösen a vitamintartalom sokadrangú szempont. Irány tehát a kiskert! Idén szerencsénk van, a vetés előtti talaj-előkészítést korán megkezdhettük, és a konyhára való „alapanyag” alapjait már megteremtettük, azaz már vetettünk. Földben van már a zöldség, a répa, a zöldborsó, a fokhagyma, a vöröshagyma, a saláta és a retek. Amennyiben tovább melegszik, és túl leszünk a fagyveszélyen, következik a krumpli, a csemegekukorica, a cékla, a tök, a cukkini, a zöldbab és a szárazbab.