Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A medvehagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. március 16. 13:00
A medvehagyma
Tudományos megfigyelések szerint lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását
Képünk illusztráció. Forrás: 4.bp.blogspot.com

Régi magyar neve sási hagyma, vagy poszhagyma. Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra is. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan tárolhatjuk. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.

A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő hatású, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

Tudományos megfigyelések szerint lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

Enyhe véralvadást gátló aktivitással is rendelkezik, ezért véralvadásgátló kezelés mellett nem javasolt a fogyasztása, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.

A medvehagymát a legegyszerűbben csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintve fogyaszthatjuk.

Egészen apróra vágva fűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket. Leveleiből salátát, főzeléket is készíthetünk. Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.

 

Medvehagymás pogácsa

50 dkg liszt
2 db tojás
25 dkg margarin
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
1 csokor medvehagyma
10 dkg sajt (reszelt)

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, 1 tojást, és a tejfölt, és az egészet összegyúrjuk. Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz. A tésztát tálba tesszük és 2 órán át hűtőben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük tojással, és sajttal meghintjük. 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.

Energia:          4510 kcal
Fehérje:         108,2 g
Zsír:            258,8 g
Szénhidrát         407 g

 

Tejszínes-medvehagymás csirke (4 adag)

50 dkg csirkemell filé
1 kis fej vöröshagyma
kis csokor medvehagyma
őrölt szerecsendió
olívaolaj
1,5 dl főzőtejszín
1 kávéskanál fűszerpaprika
petrezselyemzöld

bors

A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk. A hagymát és a medvehagymát felaprítjuk. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a medvehagymát és a csirkehúst. Fehéredésig hirtelen sütjük, közben szerecsendióval, sóval és borssal fűszerezzük. Amikor a hús már kifehéredett, kevés vizet öntünk alá, rászórunk egy kiskanálnyi pirospaprikát, és elkeverjük. Majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, és kis lángon fedő alatt készre főzzük. Végül az apróra vágott petrezselyemzöldet a tetejére szórjuk. Párolt rizzsel tálaljuk. 

Energia:          1146 kcal
Fehérje:         121,5 g
Zsír:             57,5 g
Szénhidrát        23,5 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)