Régi magyar neve sási hagyma, vagy poszhagyma. Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.
A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra is. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan tárolhatjuk. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.
A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő hatású, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Tudományos megfigyelések szerint lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
Enyhe véralvadást gátló aktivitással is rendelkezik, ezért véralvadásgátló kezelés mellett nem javasolt a fogyasztása, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.
A medvehagymát a legegyszerűbben csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintve fogyaszthatjuk.
Egészen apróra vágva fűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket. Leveleiből salátát, főzeléket is készíthetünk. Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.
Medvehagymás pogácsa
50 dkg liszt
2 db tojás
25 dkg margarin
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
1 csokor medvehagyma
10 dkg sajt (reszelt)
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, 1 tojást, és a tejfölt, és az egészet összegyúrjuk. Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz. A tésztát tálba tesszük és 2 órán át hűtőben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük tojással, és sajttal meghintjük. 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.
Energia: 4510 kcal
Fehérje: 108,2 g
Zsír: 258,8 g
Szénhidrát 407 g
Tejszínes-medvehagymás csirke (4 adag)
50 dkg csirkemell filé
1 kis fej vöröshagyma
kis csokor medvehagyma
őrölt szerecsendió
olívaolaj
1,5 dl főzőtejszín
1 kávéskanál fűszerpaprika
petrezselyemzöld
só
bors
A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk. A hagymát és a medvehagymát felaprítjuk. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a medvehagymát és a csirkehúst. Fehéredésig hirtelen sütjük, közben szerecsendióval, sóval és borssal fűszerezzük. Amikor a hús már kifehéredett, kevés vizet öntünk alá, rászórunk egy kiskanálnyi pirospaprikát, és elkeverjük. Majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, és kis lángon fedő alatt készre főzzük. Végül az apróra vágott petrezselyemzöldet a tetejére szórjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 1146 kcal
Fehérje: 121,5 g
Zsír: 57,5 g
Szénhidrát 23,5 g
Jó étvágyat!