Mintegy tízezer hímes tojásból építik meg „a világ legtörékenyebb várát” a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál és Vásár utolsó napján, április 21-én – jelentette be Lovász Sándor főszervező a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A gyulai várat megmintázó, 272 cm hosszú, 154 cm széles és 96 cm magas építményt húsvét hétfőn hivatalos magyar Guinness-rekordként szeretnék bejegyeztetni.
A pálinkafesztivált, illetve annak keretében a III. Pálinka Világkupát (Gyula-Budapest), a IV. Nemzetközi Lekvár, Gyümölcskészítmények, Gyümölcsborok versenyét és a VII. Főzzük körbe a várat gyulai kolbásszal és pálinkával versenyt idén április 18–21. között rendezik meg a várkertben.
– A Magyar Rekord Egyesület elnökével, Sebestyén Istvánnal folytatott egyeztetés után nyugodtan elmondhatjuk, hogy jelenleg nincs ilyen jellegű magyar rekord, sőt legjobb tudásunk szerint a világon is egyedülálló dologról van szó – hangsúlyozta a rendezvény főszervezője, akitől azt is megtudtuk, hogy a tojásvárat önkéntesek segítségével építenék meg.
– Felvettük a kapcsolatot Pillerné Marton Emőkével, a hímes tojások nemzetközileg elismert szakértőjével, aki felajánlotta segítségét – ismertette a részleteket Lovász Sándor. A hímes tojások elkészítésébe a 13 hivatalosan nyilvántartott országos nemzetiségi önkormányzatot is bevonnák, tőlük 500-500 darab tojás megfestését kérték a szervezők. A hivatalos felkéréséket már elküldték, így a várfalat várhatóan különböző nemzetiségek motívumai díszítik majd.
A főszervező szponzorok, illetve olyan magánszemélyek jelentkezését is várja, akik szívesen részt vennének a Guinness-rekord-kísérletben. A tojásfestők és a támogatók nevét is megjelentetnék a rekordbejegyzés mellékletében.
– Ez a vár akkor lesz erős és tartós, ha minél többen részt vesznek az építésben, ezért olyan műszaki érzékkel rendelkező középiskolások, főiskolások és egyetemisták jelentkezését is várjuk, akik önkéntesként szívesen részt vennének a makett megépítésében – fejtette ki Lovász Sándor. Mint megtudtuk, a hímes tojásokat április 1. és 10. között fogadják, az építést pedig április 10-én vagy 11-én kezdik el. A hitelesség kedvéért az építményt stílszerűen pálinkával felöntött várárokkal is körbeveszik.
A makett megépítésnek költsége több mint 2 millió forintra rúg – derült ki a sajtótájékoztatón. A mintegy tízezer tojást a Koronás tojás védjegyet használó termelők ajánlották fel.
Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke elmondta: a Baromfi Termék Tanácson belül működő szervezet kiemelt céljának tekinti a minőségi tojás népszerűsítését. Azok a magyar tojástermelők, akik a védjegyet használják, önként vállalják az évi kétszeri, hatósági színvonalú ellenőrzést – tette hozzá.
Lovász Sándor végezetül arról is beszámolt, hogy március 25-től a városba bejövő utakon táblák fogják hirdetni, hogy Gyula a pálinka fővárosa. A pálinka-világkupára március 22-ig lehet jelentkezni, az érzékszervi minősítés és a zsűrizés március 26-án kezdődik a D-Hotelban.